Leksikon Stalling
Stallingen er en ferskvandsfisk og hører til familien Thymallidae. Det latinske navn hentyder til den lette timianduft, der udgår fra stallingens kød. I Danmark fandtes stallingen kun i den del af Vestjylland, der ikke var dækket af is under sidste istid. For nogle år siden lykkedes det med held at udsætte den i Gudenåen og i Uggerby Å i Vendsyssel. Stallingens langstrakte kropsform ligner ørredens, men dens rygfinne er væsentlig højere. Farven varierer meget, ryggen kan være blålig, grønlig eller grå med sølvagtige sider. Desuden har den spredte sorte pletter og mørkegule længdestriber. I yngletiden ændrer kroppen farve til grøngylden, ryg- og gatfinner er flammende røde. Stallingen lever i åer, floder og søer, hvor vandkvaliteten er i top. Den er meget sårbar over for forurening. Som ungfisk lever stallingen i stimer, men når den bliver ældre, er det en typisk "enegænger". Stallingen lever af insekter, der sidder på vandoverfladen og af orme og snegle. Den gyder tidligt på foråret på lavt vand med sand- eller grusbund. Stallingen er totalfredet fra 15. marts til 15. maj. Kødet er hvidt og fast med en fremragende smag, men stallingen kan næppe købes hos fiskehandleren, da den er ret sjælden. Kilde
Hanstholm fisk og skaldyr A/S Thymallus thymallus
|