Velkommen
til Viden om Mad


Her kan du finde svar på spørgsmål om vore fødevarer.

Du kan slå op i Leksikon eller stille spørgsmål til andre af Voms læsere.


Søg i debat


Søg i leksikon


Målsætning
Viden om mad - Vom - er stedet, hvor du kan få den bedste og mest troværdige information om mad. Vi vil sikre, at vores egne kilder altid er i orden og til at stole på. Når det drejer sig om fødevarer, er der kun sjældent et enkelt endegyldigt svar. Derfor lægger vi også vægt på, at sagerne bliver set fra flere sider, vendt og drejet i en debat mellem eksperter og forbrugere. Vi vil gerne kunne give dig svar på alle spørgsmål om mad, uanset om det handler om smag, sundhed, sikkerhed eller andet, der vedrører din mad.

 


Leksikon
Citron

Citron hører som citrusfrugt til rudefamilien (Rutaceae).

Citrontræet har sit hjemsted i Nordindien og har været dyrket i flere tusinde år i Lilleasien og i Kina. Araberne førte citronen med sig til Nordafrika, og omkring år 1000 kom den til Sydeuropa. Nu dyrkes den i alle verdensdele. I Europa især i Italien, Spanien og Grækenland.

Citrontræet blomstrer næsten hele året og bærer derfor ofte frugter og blomster samtidig. Kun i sommerperioden bærer citrontræet normalt ikke frugt, men ved en særlig dyrkningsteknik, som anvendes i Europa, forsinkes frugtsætningen sådan, at der også i perioden maj-september kan høstes citroner, de såkaldte ”Verdelli”-citroner. Den normale høst af citroner i Middelhavsområdet foregår fra september. De tidlige citroner kaldes her ”Primofiori”.

Citroner har været anvendt til madlavning i Danmark i mange år og indgår på mange måder i desserter, bagværk, marmelader, drikkevarer og sammen med kød og fisk. Både skallen og saften finder anvendelse. Citronen er som de øvrige citrusarter væsentlig i spiritus- og parfumeindustrien.

Betydning i kosten
Citron hører til de moderat energiholdige frugter. Den har et betydeligt indhold af C-vitamin og et stort indhold af mineralet kalium.
*lmtabel*
Typiske fejl
Køleskader (brunfarvning af kødet, som bliver tørt), skimmel, for lavt saftindhold, overfladefejl og udtørring.

Opbevaring og holdbarhed
De ideelle opbevaringsforhold for citroner er ved 11-15°C og 85-90 % relativ fugtighed. Hvis de er umodne, dog ved temperaturer over 14°C.
Gule citroner kan i detailleddet holde sig 1-2 uger ved 11-13°C og under en uge ved 20°C.
*saeson*

Kilde
Bioteknologisk institut, ”Håndbog om frugt og grønsager”, bind 1, 2 og 3, Kolding.

Citrus limon L.






Kontakt - Arkiv - Privatlivspolitik