Leksikon Konksnegl
Snegle hører til de enskallede bløddyr og konksneglen er af familien Buccinidae. Nogle nærtstående middelhavsarter af denne snegl anvendtes i romertiden til fremstilling af den purpurfarve, som blev brugt til farvning af de fornemmes tøj. I dag kan man ofte på stranden finde konksneglens ægkapsler som klaseformede klumper. Typisk for konksneglens kegleformede sneglehus er de spiralformede ribber, som krydses vinkelret af lyse furer. Farven er lysebrun til sandfarvet. Selve sneglen har et slags ånderør, siphonen, igennem hvilket sneglen kan indånde rent iltet vand. Sneglen er hvid til støvet rosa i farven. Den normale maximale størrelse er på 11 cm. Konksneglen er en vigtig ingrediens i det franske køkken, men udnyttes næsten ikke i Danmark. Kødet smager udmærket, men har ofte en lidt gummiagtig konsistens. Konksneglen lever ned til 1200 meters dybde på sandet eller blandet bund. På trods af det klodsede sneglehus bevæger den sig relativ hurtigt og ubesværet. Den er almindelig udbredt overalt i danske farvande. Konksneglen er i vidt omfang et rovdyr, der lever af orme og muslinger; den er ofte ådselæder, der angriber døende eller døde fisk i fiskenettene. Efter parringen finder flere hunner sammen for at lægge deres æg. Æggene lægges i kapsler, som hver indeholder fra 10 til 30 unger. Konksneglen fanges året rundt i tejner og som bifangst i trawl og snurrevod. Betydning i kosten Bløddyr er rige på protein og har et lille indhold af fedtstoffer og kolesterol. De er rige på en række mineraler. Opbevaring og holdbarhed Bløddyr bør opbevares koldt, indtil de skal spises eller koges. Ferske eller kogte bløddyr kan opbevares 1-2 dage i køleskab. Uåbnede kan de fryses i ca. tre måneder. Kilde
Madvarer fra A-Z, Könemann Verlagsgesellschaft mbH, 2000.
jordtilbord.dk
Buccinum undatum
|