Velkommen
til Viden om Mad


Her kan du finde svar på spørgsmål om vore fødevarer.

Du kan slå op i Leksikon eller stille spørgsmål til andre af Voms læsere.


Søg i debat


Søg i leksikon


Målsætning
Viden om mad - Vom - er stedet, hvor du kan få den bedste og mest troværdige information om mad. Vi vil sikre, at vores egne kilder altid er i orden og til at stole på. Når det drejer sig om fødevarer, er der kun sjældent et enkelt endegyldigt svar. Derfor lægger vi også vægt på, at sagerne bliver set fra flere sider, vendt og drejet i en debat mellem eksperter og forbrugere. Vi vil gerne kunne give dig svar på alle spørgsmål om mad, uanset om det handler om smag, sundhed, sikkerhed eller andet, der vedrører din mad.

 


Leksikon
Blåmusling

Blåmuslingen tilhører familien Mytilidae og kaldes også pælemusling. Dens skal er næsten trekantet, og den kan blive op til 10 cm. lang. Skallens farve er blålig hos ældre eksemplarer og brunlig hos de yngre. På indersiden er den forsynet med et perlemorslag.

Blåmuslingen lever på lavt vand ned til 10 m dybde. Den er uhyre hårdfør og tåler store variationer i temperatur og saltholdighed samt længere tids udtørring, dvs. den kan leve på steder med tidevand. Blåmuslingen fæstner sig til pæle, sten eller plantevækst og på store banker sidder muslingen ofte i lag. I mange lande i Europa ”dyrkes” muslinger på tovliner, der hænger lodret ned i vandet. Muslingen lever af mikroskopisk plankton, som den filtrerer fra vandet.

Blåmuslingen er særkønnet, og æg og sæd gydes i vandet om foråret. Når den er 1 år gammel, gyder den mellem 5 og 10 millioner æg. Blåmuslingen kan blive op til 15 år gammel.

Muslingen fanges med en speciel trawl, som skraber i havbunden og derved fanger muslinger og bundmaterialer. Blåmuslinger skrabes i bestemte områder i Danmark blandt andet i Limfjorden. I Europa dyrkes der også mange steder blåmuslinger på linie og net.

Blåmuslinger bliver regnet for en stor delikatesse i europæiske lande med gode kyststrækninger. De kan koges eller steges. Industrien eksporterer kogte eller frosne blåmuslinger og blåmuslinger på dåse.

Friske muslingerne er levende når de købes. Hvis de er døde, kan de være dårlige, og derfor er det vigtigt at sortere døde muslinger fra. Muslingen skal være lukket. Er en musling åben, bankes den imod kanten af vaskekummen, og hvis den er levende, lukker den sig i og er altså frisk. Døde muslinger forbliver åbne uanset hård bankning på skallen, og skal kasseres.

Helt lukkede muslinger testes ved med fingrene at gnide skallerne fra hinanden. Er muslingen frisk, sidder skallerne stramt sammen. En død musling vil lade sig åbne. Man gør det for at undgå, at der ligger en død lukket musling fuld af mudder, som tilfældigvis har været holdt lukket fordi den lå nederst i bunken.

De skal være friske, og skallerne skal i ubehandlet stand være lukkede. Inden kogningen fjernes "skægget", som sidder lige i åbningen af muslingen. Efter kogning skal de, som ikke åbner sig, kasseres.

Betydning i kosten
Bløddyr er rige på protein, men har et lille indhold af fedtstoffer og kolesterol. De er rige på en række mineraler. Blåmuslinger er rige på A, B, C og D vitamin.
*lmtabel*

Opbevaring og holdbarhed
Bløddyr bør opbevares koldt, indtil de skal spises eller koges. På levende skaldyr bør skallen være lukket eller lukke i hvis der bankes på den. Bløddyr i skaller bør afgive en dump lyd, når der bankes på den, som tegn på at den er fyldt  med vand.

Ferske eller kogte bløddyr kan opbevares 1-2 dage i køleskab. Uåbnede kan de fryses i ca. tre måneder.


Kilde

Madvarer fra A-Z, Könemann Verlagsgesellschaft mbH, 2000.
jordtilbord.dk

Mytilus edulis






Kontakt - Arkiv - Privatlivspolitik