Velkommen
til Viden om Mad


Her kan du finde svar på spørgsmål om vore fødevarer.

Du kan slå op i Leksikon eller stille spørgsmål til andre af Voms læsere.


Søg i debat


Søg i leksikon


Målsætning
Viden om mad - Vom - er stedet, hvor du kan få den bedste og mest troværdige information om mad. Vi vil sikre, at vores egne kilder altid er i orden og til at stole på. Når det drejer sig om fødevarer, er der kun sjældent et enkelt endegyldigt svar. Derfor lægger vi også vægt på, at sagerne bliver set fra flere sider, vendt og drejet i en debat mellem eksperter og forbrugere. Vi vil gerne kunne give dig svar på alle spørgsmål om mad, uanset om det handler om smag, sundhed, sikkerhed eller andet, der vedrører din mad.

 


Leksikon
Spis ofte fisk

Spis ofte fisk ”Spis ofte fisk og fiskepålæg - vælg forskellige slags” er et af ”De 7 kostråd”, som blev udformet i 1995 i et samarbejde mellem Statens Husholdningsråd (nu Forbrugerstyrelsen), daværende Levnedsmiddelstyrelsen, Forskningsinstitut for Human Ernæring og Ernærings- og Husholdningsøkonomforeningen.

Fisk er rige på en række næringsstoffer, som vi ikke får så mange andre steder fra, fx jod, D-vitamin, selen og n-3 fedtsyrer. Det anbefales, at vi spiser 200-300 g fisk om ugen, f.eks. én gang om ugen til aftensmad og jævnligt fiskepålæg til frokost. Til gengæld er der ikke noget belæg for, at der er en sundhedsmæssig gevinst ved at spise væsentligt mere fisk end de 200-300 g. Forudsætningen er dog, at vi spiser forskellige slags fisk. Hvis man fx foretrækker torsk, som er en meget mager fisk, får man ikke ret meget D-vitamin. Det findes til gengæld i rigelige mængder i de fede fisk som sild og makrel.
 
Variation i valget af fisketyper har også betydning for den mængde af eventuelle uønskede stoffer, vi kan få fra fisk. Hovedparten af de fisk, vi spiser, er fritlevende dyr, hvis levevilkår ikke kan kontrolleres på samme måde som husdyr. Selvom der er en omfattende kontrol med både fisk og fangstpladser, vil der altid være nogen forurening i fisk og skaldyr. Det er normalt ikke noget, der har praktisk betydning, men hvis man spiser meget ensidigt, dvs. altid den samme slags fisk, fanget det samme sted, kan man få for store mængder af det eller de stoffer, der eventuelt er problematiske netop der.

Sådan kan forbruget af fisk øges:
- Spis fisk til middag mindst en gang om ugen
- Spis fisk til pålæg flere gange om ugen
- Spis fisk til forret og andre småretter flere gange om ugen

Kilde
Forbrugerstyrelsen, Forbrug.dk   






Kontakt - Arkiv - Privatlivspolitik