Velkommen
til Viden om Mad


Her kan du finde svar på spørgsmål om vore fødevarer.

Du kan slå op i Leksikon eller stille spørgsmål til andre af Voms læsere.


Søg i debat


Søg i leksikon


Målsætning
Viden om mad - Vom - er stedet, hvor du kan få den bedste og mest troværdige information om mad. Vi vil sikre, at vores egne kilder altid er i orden og til at stole på. Når det drejer sig om fødevarer, er der kun sjældent et enkelt endegyldigt svar. Derfor lægger vi også vægt på, at sagerne bliver set fra flere sider, vendt og drejet i en debat mellem eksperter og forbrugere. Vi vil gerne kunne give dig svar på alle spørgsmål om mad, uanset om det handler om smag, sundhed, sikkerhed eller andet, der vedrører din mad.

 


Leksikon
Minarine

Minarine består af det samme som margarine, men en stor del af fedtet er erstattet med vand. Indholdet af fedt er mellem 30 og 40%, og vandindholdet udgør mindst 50%. Minarine er kun beregnet til at smøre på brød, idet det høje vandindhold gør det uegnet til at stege og bage i.

Betydning i kosten
Sammensætningen af fedtsyrer varierer en del. Som regel har minarine en god fordeling af fedtsyrer og indeholder kun den halve mængde fedt i forhold til smør og margarine.

Eksempel på fedtsyrefordeling for minarine med 30% fedt:
Mættede fedtsyrer: 5 gram pr. 100 gram = 19% af fedtsyrerne.
Enkeltumættede fedtsyrer: 7 gram pr. 100 gram = 24% af fedtsyrerne.
Flerumættede fedtsyrer: 16 gram pr. 100 gram = 57% af fedtsyrerne.
*lmtabel*

Opbevaring og holdbarhed
Opbevaringen er vigtig for smag og friskhed. Fedtsyrer kan blive ødelagt af blandt andet lys, varme og luftens ilt, så de bliver harske og mindre sunde. Man skal desuden være opmærksom på holdbarhedstiden, som også påvirkes af opbevaringsforholdene. Det er vigtigt at stille margarine og andet fedtstof mørkt og køligt. Køleskabet er en udmærket løsning. Faste fedtstoffer skal være ordentligt pakket ind, så lys, varme og ilt udelukkes, og så det undgås, at produkterne optager smag fra andet mad.
*saeson*

Kilde
Forbruger Styrelsen

-


Kontakt - Arkiv - Privatlivspolitik