Velkommen
til Viden om Mad


Her kan du finde svar på spørgsmål om vore fødevarer.

Du kan slå op i Leksikon eller stille spørgsmål til andre af Voms læsere.


Søg i debat


Søg i leksikon


Målsætning
Viden om mad - Vom - er stedet, hvor du kan få den bedste og mest troværdige information om mad. Vi vil sikre, at vores egne kilder altid er i orden og til at stole på. Når det drejer sig om fødevarer, er der kun sjældent et enkelt endegyldigt svar. Derfor lægger vi også vægt på, at sagerne bliver set fra flere sider, vendt og drejet i en debat mellem eksperter og forbrugere. Vi vil gerne kunne give dig svar på alle spørgsmål om mad, uanset om det handler om smag, sundhed, sikkerhed eller andet, der vedrører din mad.

 


Leksikon
Svinefedt

Svinefedt bliver solgt i to varianter, afsmeltet svinefedt og raffineret svinefedt. Det raffinerede svinefedt er neutralt i smagen, mens det afsmeltede svinefedt har en karakteristisk smag. Raffineret svinefedt bliver primært brugt til friture. Svinefedt til smøreformål fås krydret med f.eks. løg. Svinefedt anvendes ikke så meget i dag som tidligere. Begge typer fedt kan tåle at komme på stegepanden. Svinefedt består af 99% fedt, den sidste procent er vand.

Betydning i kosten
Svinefedt er et fedtholdigt og meget energiholdigt produkt. Det indeholder mange mættede fedtsyrer, men også mange enkeltumættede fedtsyrer.

Fedtsyrefordeling for svinefedt:
Mættede fedtsyrer: 41 gram pr. 100 gram = 44% af fedtsyrerne.
Enkeltumættede fedtsyrer: 42 gram pr. 100 gram = 46% af fedtsyrerne.
Flerumættede fedtsyrer: 9 gram pr. 100 gram = 10% af fedtsyrerne.
*lmtabel*

Opbevaring og holdbarhed
Opbevaringen er vigtig for smag og friskhed. Fedtsyrer kan blive ødelagt af blandt andet lys, varme og luftens ilt, så de bliver harske og mindre sunde. Man skal desuden være opmærksom på holdbarhedstiden, som også påvirkes af opbevaringsforholdene. Det er vigtigt at stille margarine og andet fedtstof mørkt og køligt. Køleskabet er en udmærket løsning. Faste fedtstoffer skal være ordentligt pakket ind, så lys, varme og ilt udelukkes, og så det undgås, at produkterne optager smag fra andet mad.
*saeson*

Kilde
Forbruger Styrelsen

-


Kontakt - Arkiv - Privatlivspolitik