Velkommen
til Viden om Mad


Her kan du finde svar på spørgsmål om vore fødevarer.

Du kan slå op i Leksikon eller stille spørgsmål til andre af Voms læsere.


Søg i debat


Søg i leksikon


Målsætning
Viden om mad - Vom - er stedet, hvor du kan få den bedste og mest troværdige information om mad. Vi vil sikre, at vores egne kilder altid er i orden og til at stole på. Når det drejer sig om fødevarer, er der kun sjældent et enkelt endegyldigt svar. Derfor lægger vi også vægt på, at sagerne bliver set fra flere sider, vendt og drejet i en debat mellem eksperter og forbrugere. Vi vil gerne kunne give dig svar på alle spørgsmål om mad, uanset om det handler om smag, sundhed, sikkerhed eller andet, der vedrører din mad.

 


Leksikon
Sorghum

Sorghum kendes også under navnene kaffer-corn, guinea-corn, durra og milo. Sorghum stammer antagelig fra Afrika, hvorfra den har bredt sig til Amerika og Asien. Den har været dyrket i Ægypten i over 4000 år. Sorghum er i dag en meget vigtig kornsort i Afrika, Indien og Kina. USA har den største andel af verdensproduktionen (30 %), men denne produktion bruges fortrinsvis til foderbrug. En mindre del anvendes til udvindelse af stivelse.

Sorghum er en majslignende plante og kan vokse i områder, hvor der er meget tørt og varmt. Den kan blive op til 3 meter høj og har toblomstrende småaks, der sidder parvis, i en stor fyldig top.

Sorghum anvendes hele som ris eller til grød. Sorghummel kan anvendes til brød, fladbrød og pandekager. Der fremstilles øl og andre alkoholholdige drikke af sorghum.

Umoden sorghum er giftig, da den indeholder et cyanogent glykosid.

Opbevaring og holdbarhed
Korn og mel opbevares bedst i lufttætte beholdere, som glas- eller plasticbeholdere. De har en holdbarhed på ca. ½ år ved stuetemperatur (25°C).*saeson*

Kilde
Poul Erner Andersen, 1991, ”Introduktion til levnedsmiddelindustrien, bind 2, vegetabilske næringsmidler”, 4. udg., Polyteknisk forlag, Lyngby.
Åse Hansen & Leif Poll, 2000, ”Vegetabilier som råvare, frugt, grønsager, kartofler og korn”, Mejeri- og levnedsmiddelinstituttet, Kbh.
Vegetaren

Sorghum vulgare, S. bicolor


Kontakt - Arkiv - Privatlivspolitik