|
Leksikon Sorghum
Sorghum kendes også under navnene kaffer-corn, guinea-corn, durra og milo. Sorghum stammer antagelig fra Afrika, hvorfra den har bredt sig til Amerika og Asien. Den har været dyrket i Ægypten i over 4000 år. Sorghum er i dag en meget vigtig kornsort i Afrika, Indien og Kina. USA har den største andel af verdensproduktionen (30 %), men denne produktion bruges fortrinsvis til foderbrug. En mindre del anvendes til udvindelse af stivelse.
Sorghum er en majslignende plante og kan vokse i områder, hvor der er meget tørt og varmt. Den kan blive op til 3 meter høj og har toblomstrende småaks, der sidder parvis, i en stor fyldig top.
Sorghum anvendes hele som ris eller til grød. Sorghummel kan anvendes til brød, fladbrød og pandekager. Der fremstilles øl og andre alkoholholdige drikke af sorghum.
Umoden sorghum er giftig, da den indeholder et cyanogent glykosid.
Opbevaring og holdbarhed Korn og mel opbevares bedst i lufttætte beholdere, som glas- eller plasticbeholdere. De har en holdbarhed på ca. ½ år ved stuetemperatur (25°C).*saeson* Kilde Poul Erner Andersen, 1991, ”Introduktion til levnedsmiddelindustrien, bind 2, vegetabilske næringsmidler”, 4. udg., Polyteknisk forlag, Lyngby. Åse Hansen & Leif Poll, 2000, ”Vegetabilier som råvare, frugt, grønsager, kartofler og korn”, Mejeri- og levnedsmiddelinstituttet, Kbh.
Vegetaren
Sorghum vulgare, S. bicolor
|