Velkommen
til Viden om Mad


Her kan du finde svar på spørgsmål om vore fødevarer.

Du kan slå op i Leksikon eller stille spørgsmål til andre af Voms læsere.


Søg i debat


Søg i leksikon


Målsætning
Viden om mad - Vom - er stedet, hvor du kan få den bedste og mest troværdige information om mad. Vi vil sikre, at vores egne kilder altid er i orden og til at stole på. Når det drejer sig om fødevarer, er der kun sjældent et enkelt endegyldigt svar. Derfor lægger vi også vægt på, at sagerne bliver set fra flere sider, vendt og drejet i en debat mellem eksperter og forbrugere. Vi vil gerne kunne give dig svar på alle spørgsmål om mad, uanset om det handler om smag, sundhed, sikkerhed eller andet, der vedrører din mad.

 


Leksikon
Ris

Ris er verdens ældste afgrøde. Arkæologiske optegnelser viser, at ris har været dyrket og spist gennem næsten 7.000 år. De første skriftlige optegnelser om ris kan dateres tilbage til et risplantnings-dekret udstedt af en kinesisk kejser omkring år 2800 f. Kr.

Man mener, at ris stammer fra regioner i det sydlige Kina og Thailand, men som spise spredte risen sig hurtigt og blev tidligt en del af kosten i Centralasien, Indonesien, Japan, Indien, Persien, Middelhavsområdet og Sydamerika. I dag dyrkes ris på samtlige kontinenter på nær Antarktis.

Risen nåede Amerika ved et uheld. Et skib fra Madagaskar kom ud af kurs, og søgte ly i Charleston, en havneby i South Carolina. Kaptajnen forærede en lille portion ris til en lokal planteavler, og det skulle hurtigt vise sig, at South Carolinas flade, rige jord var ideel for risdyrkning. I 1726 udgik 4.500 tons ris fra Charleston havn til eksport. 50 år senere, var det en af det amerikanske landbrugs helt store succeser.

Ris er verdens vigtigste fødemiddel, idet det er hovednæringsmidlet for mere end halvdelen af jordens befolkning. Desuden er ris den eneste kornart, der næsten udelukkende anvendes til menneskeføde.

Risplanten kræver varme og fugtighed i vækstsæsonen, og dyrkes derfor i troperne og dele af subtroperne. Nogle varianter skal stå under vand i hele vækstsæsonen (vådris), mens andre kan dyrkes uden overrisling (tørris).

Der findes flere tusinde risvarianter på verdensplan. I Danmark kender vi relativt få varianter. De kan være brune eller hvide, korte, medium eller lange, samt runde eller let fladtrykte.

Aromatiske ris er som navnet antyder aromatiske rissorter med en fin duft efter kogning. Kendte typer er basmati, thai jasmin, texmati, vild pecan m.fl.

Sorte ris er ris med et tynd lag sort klid og røde ris har et rødt kridtlag i stedet for det mere almindelige lysebrune lag. Under kliden er en hvid kerne. Varianterne inkluderer balinesiske ris, kinesiske sorte ris og thai black rice.

Rå ris er ris, hvor grynet stadig er i skallen. Før risen kan koges, må skallen fjernes, da skallen ikke kan fordøjes af mennesker.

Minut-ris er ris, der er forkogt og dehydreret, derved nedsættes den endelige forberedelsestid.

Parboiled ris er ris, der er dampede, så klidens næring opløses og optages i kernen. Parboiled ris er sundere og smager af mere end almindelige ris.

Italienske ris er varianter som Arborio, Carnaroli, Vialone og Nano. Disse ris er medium- eller kortkornede og bruges til eksempelvis risotto. Spanske ris er mediumkornet ris. Den mest kendte er Valencia ris, der bruges til paella og andre spanske retter.

Vilde ris (Zizania aquatica) kommer fra en plante, der slet ikke er i familie med risplanten. Det er kornet fra en slags vandgræs, som vokser i lavvandede områder. Den stammer fra Amerika, og indianerne har haft eneret til indsamlingen af kornene, som foregår fra båd. Nu findes dyrkede ”vilde ris”, hvorved prisen er faldet meget. Vilde ris er længere og tyndere end ris, og de har en mørk skal. De har en kraftig aromatisk smag, og bruges mest som ”krydderi”.

Betydning i kosten
Ris er meget næringsrige og har et højt indhold af mineralet natrium. Brune ris har desuden et højt indhold af B-vitaminer og af mineralerne jern, phosphor og magnesium. Voksne og børn fra skolealderen og op anbefales at spise mindst 250-300 gram ris, pasta,, brød eller andre kornprodukter hver dag. Det har ingen ernæringsmæssig betydning, om man vælger brune eller paraboiled ris.
*lmtabel*

Opbevaring og holdbarhed
Ris opbevares bedst i lufttætte beholdere, som glas- eller plasticbeholdere. De har en holdbarhed på ca. ½ år ved stuetemperatur (25°C).*saeson*

Kilde
Åse Hansen & Leif Poll, 2000, ”Vegetabilier som råvare, frugt, grønsager, kartofler og korn”, Mejeri- og levnedsmiddelinstituttet, Kbh.
Vegetaren.dk
http://www.healthwell.com
Fødevareministeriet

Oryza sativa


Kontakt - Arkiv - Privatlivspolitik