Velkommen
til Viden om Mad


Her kan du finde svar på spørgsmål om vore fødevarer.

Du kan slå op i Leksikon eller stille spørgsmål til andre af Voms læsere.


Søg i debat


Søg i leksikon


Målsætning
Viden om mad - Vom - er stedet, hvor du kan få den bedste og mest troværdige information om mad. Vi vil sikre, at vores egne kilder altid er i orden og til at stole på. Når det drejer sig om fødevarer, er der kun sjældent et enkelt endegyldigt svar. Derfor lægger vi også vægt på, at sagerne bliver set fra flere sider, vendt og drejet i en debat mellem eksperter og forbrugere. Vi vil gerne kunne give dig svar på alle spørgsmål om mad, uanset om det handler om smag, sundhed, sikkerhed eller andet, der vedrører din mad.

 


Leksikon
Havre

Man mener, at havre ligesom de øvrige kornsorter stammer fra Vestasien, måske fra mere kølige egne end Mellemøsten, da havre gror villigere i tempererede områder. I Europa spiste man vild havre i stenalderen og fra bronzealderen dyrkede og spiste man havre i Norden. Romerne kendte ligeledes havre, men de betragtede nærmest denne kornsort som dyrefoder, på samme tid som havre var menneskeføde hos germanerne. Gennem hele middelalderen og helt op i 1700-tallet var havre en foragtet kornsort hos den velhavende og gastronomisk forvendte del af befolkningen. Havre blev ikke brugt til mad, men derimod til dyrefoder. Derimod spiste den fattige del af befolkningen grød og anden føde tilberedt af havre.

Havre dyrkes næsten kun i tempereret klima, hvor sommeren er kølig og regnfuld, samt i fugtige områder. Den har derfor især været dyrket i kystnæreområder som Skotland, Holland, Frankrig og Sverige. De vigtigste havreproducerende lande i dag er Rusland, Canada , USA, Australien, Tyskland, Ukraine, Polen og Finland.

I Danmark dyrkes flere havresorter, men kun som vårsæd. I forrige århundrede og frem til 2. verdenskrig var havre den vigtigste kornart i Danmark. På landet er det en tradition at opsætte havreneg til fuglene ved juletid.

Havre har især været en yndet kornsort til madlavning i Skotland og Irland. Bretagne er et andet område, der fra gammel tid har haft keltisk befolkningsdominans, og her har havre ligeledes været en foretrukken kornsort.

Havre har høje oprette strå, der ender i en åben top med små nikkende aks. Havrekernen, der er grågul, er lang og tilspidset. Havren har en hård ydre celluloseskal som fjernes, før den bruges i madlavning.

Det meste havre anvendes stadig som foder, især til heste. Til levnedsmidler bruges havre til havregryn, hele kerner og havremel. De finder anvendelse i færdig fabrikerede morgenmads produkter, grød, brød, kager, til jævning af supper, kiks, i farsbrød og pate.

Havregryn er afskallede valsede korn af havre. Dette foregår ved, at havrekornene renses, varmebehandles, afskalles og skæres i stykker. Til sidst fin- eller grovvalses havren. Havregryn findes også ristede og er da ofte tilsat kalciumfosfat og til tider også skummetmælkspulver, sukker, jern, B-vitaminer og askorbinsyre.

Hele havrekerner er skallet og ubehandlet korn. Kogetiden reduceres ved iblødsætning natten over. De bruges i bagværk.

Havremel er små dele af korn stødt til fine flager. Det har en ringe bageevne, men kan blandes med andre kornarter og anvendes til brødbagning. Havremel anvendes også til vælling og grød.

Betydning i kosten
Korn og kornprodukter har et højt indhold af kulhydrater og fibre, samt et lavt fedtindhold. Desuden er de en god proteinkilde og indeholder en mængde næringsstoffer, bl.a. vitaminerne B1(thiamin), B2(riboflavin) og niacin, samt mineralerne jern og zink. Havre er meget næringsrig og er især rig på thiamin (B1-vitamin), E-vitamin og K-vitamin, samt mineralerne jern, kalcium, magnesium, fosfor, zink, kobber og kisel.
*lmtabel*

Opbevaring og holdbarhed
Korn og mel opbevares bedst i lufttætte beholdere, som glas- eller plasticbeholdere. Det har en holdbarhed på ca. ½ år ved stuetemperatur (25°C).
*saeson*

Kilde
Åse Hansen & Leif Poll, 2000, ”Vegetabilier som råvare, frugt, grønsager, kartofler og korn”, Mejeri- og levnedsmiddelinstituttet, Kbh.
Vegetaren.dk
Gastrocorner
http://www.healthwell.com

Avena sativa


Kontakt - Arkiv - Privatlivspolitik