Velkommen
til Viden om Mad


Her kan du finde svar på spørgsmål om vore fødevarer.

Du kan slå op i Leksikon eller stille spørgsmål til andre af Voms læsere.


Søg i debat


Søg i leksikon


Målsætning
Viden om mad - Vom - er stedet, hvor du kan få den bedste og mest troværdige information om mad. Vi vil sikre, at vores egne kilder altid er i orden og til at stole på. Når det drejer sig om fødevarer, er der kun sjældent et enkelt endegyldigt svar. Derfor lægger vi også vægt på, at sagerne bliver set fra flere sider, vendt og drejet i en debat mellem eksperter og forbrugere. Vi vil gerne kunne give dig svar på alle spørgsmål om mad, uanset om det handler om smag, sundhed, sikkerhed eller andet, der vedrører din mad.

 


Leksikon
Timian

Timian

Timian hører til læbeblomstfamilien (Labiatae). Det er flerårige planter, der fortrinsvis vokser i landene omkring Middelhavet. Timian er også vildtvoksende i Danmark-

Have-timian (Thymus vulgaris) sælges i potter og enkelte steder også afskåret i bundter.

Ligesom salvie og rosmarin har timian en gennemtrængende smag. Den bør derfor bruges i små mængder. Bladene og de friske skud klippes, lige før planten blomster. Et enkelt skud er nok til en ret.

Den anvendes i fede retter. Til gule ærter er timian uundværlig, men den er også god i løgsuppe, andre supper, kartoffelretter, krydderfedt, til oksekød og i kryddersnaps. Timian anvendes også til hostesaft.

Citron-timian (Thymus citriodorus) er en bredbladet timiantype med duft og smag af citron. Den sælges i potter og kan anvendes som anden timian, men er særlig velegnet til fisk og æg.

Timian koges med i en ret.

Betydning i kosten
Krydderurter er rige på C-vitamin og mineraler, men har ingen særlig betydning, fordi de anvendes i små mængder.

Typiske fejl
Udtørrede rødder og visne blade.

Opbevaring og holdbarhed
Krydderurter i potter opbevares bedst ved 10°C og 85-95 % relativ fugtighed. Afskårne krydderurter opbevares bedst ved 0°C og 95-100 % relativ fugtighed.
*saeson*

Konserveringsformer

Tørring
Klip hele stilke af planterne, buketter hænges til tørre et solrigt, ventileret sted. Tørret timian opbevares i tætsluttende dåser eller glas.

Dybfrysning
Skudspidserne klippes af umiddelbart før blomstring og nedfryses i passende portioner.

Kilder
Bioteknologisk institut, ”Håndbog om frugt og grønsager”, bind 1, 2 og 3, Kolding.
Kirsten Fasmer, ”Forrådsbogen” , Høst & Søns Forlag, København 1981.

Thymus spp.


Kontakt - Arkiv - Privatlivspolitik