|
Leksikon Salvie
Salvie er en flerårig plante, der hører til læbeblomstfamilien (Labiatae).
Det er plantens unge, grålige, nubrede blade, der benyttes som krydderurt.
Salvie har en let bitter, krydret og meget dominerende smag og skal bruges med måde.
Den anvendes til ål, farsretter, pølser, fyld til fjerkræ og til kryddereddike.
Salvie kan bruges sammen med mange andre krydderurter; persille, mynte, merian, oregano og basilikum. Til fed fisk anvendes den ofte sammen med timian og til flæsk sammen med rosmarin.
Salviebladene koges med retten.
Betydning i kosten Krydderurter er rige på C-vitamin og mineraler, men har ingen særlig betydning, fordi de anvendes i små mængder.
Typiske fejl Udtørrede rødder og visne blade.
Opbevaring og holdbarhed Krydderurter i potter opbevares bedst ved 10°C og 85-95 % relativ fugtighed. Afskårne krydderurter opbevares bedst ved 0°C og 95-100 % relativ fugtighed. *saeson* Konserveringsformer Tørring Salvieblade spredes ud på risten i ovnen og tørres ved 35-40°C i ovnen. De skal opbevares i et glas eller en dåse med tætsluttende låg. Dybfrysning Salvieblade samles i passende portionen og emballeres før nedfrysning. Kilder Bioteknologisk institut, ”Håndbog om frugt og grønsager”, bind 1, 2 og 3, Kolding. Kirsten Fasmer, ”Forrådsbogen” , Høst & Søns Forlag, København 1981. Salvia officinalis
|