|
Leksikon Rosmarin
Rosmarin hører til læbeblomstfamilien (Labiatae). Det er en flerårig plante, men tåler ikke nattefrost.
Det er de nåleformede blade, der anvendes som krydderurt. Rosmarin indeholder æteriske olier og bitterstoffer, der giver en sødlig, kamferagtig, bitter smag. Smagen er meget gennemtrængende, og man bør derfor kun bruge små mængder rosmarin i en ret.
Ved tørring af rosmarin ændres smagen, så den bliver mindre bitter.
Rosmarin er velegnet til vildt og til fede kød- og fiskeretter. Den kraftige smag er god til at bryde en lidt fed smag, evt. sammen med salvie.
Rosmarin koges med i retter.
Betydning i kosten Krydderurter er rige på C-vitamin og mineraler, men har ingen særlig betydning, fordi de anvendes i små mængder.
Typiske fejl Udtørrede rødder og visne blade.
Opbevaring og holdbarhed Krydderurter i potter opbevares bedst ved 10°C og 85-95 % relativ fugtighed. Afskårne krydderurter opbevares bedst ved 0°C og 95-100 % relativ fugtighed. *saeson* Konserveringsformer Tørring Tørres enten i ovnen ved 40-50°C med åbentstående låge, eller tørres i buketter på et tørt og ventileret sted. Når rosmarinen er så tør, at den kan smuldres, kommes den i et glas med tætsluttende låg Dybfrysning Bladene pilles fra kvistene, pakkes i passende portioner og nedfryses.
Kilder Bioteknologisk institut, ”Håndbog om frugt og grønsager”, bind 1, 2 og 3, Kolding. Kirsten Fasmer, ”Forrådsbogen” , Høst & Søns Forlag, København 1981. Rosmarinus officinalis
|