Velkommen
til Viden om Mad


Her kan du finde svar på spørgsmål om vore fødevarer.

Du kan slå op i Leksikon eller stille spørgsmål til andre af Voms læsere.


Søg i debat


Søg i leksikon


Målsætning
Viden om mad - Vom - er stedet, hvor du kan få den bedste og mest troværdige information om mad. Vi vil sikre, at vores egne kilder altid er i orden og til at stole på. Når det drejer sig om fødevarer, er der kun sjældent et enkelt endegyldigt svar. Derfor lægger vi også vægt på, at sagerne bliver set fra flere sider, vendt og drejet i en debat mellem eksperter og forbrugere. Vi vil gerne kunne give dig svar på alle spørgsmål om mad, uanset om det handler om smag, sundhed, sikkerhed eller andet, der vedrører din mad.

 


Leksikon
Løvstikke

Løvstikke hører til skærmplantefamilien (Umbelliferae).

Løvstikken er en flerårig plante, hvorfra bladene anvendes. Både af udseende og smag minder løvstikkeplantens blade om knoldselleriens blade. Den kaldes derfor også selleriurt. Løvstikke har også fået tilnavnet maggiurt, fordi den i smag også minder om smagen fra maggiterninger, selvom det ikke er løvstikke, der giver maggiterningerne deres smag.

Bladene er særlig velegnede til supper og stuvninger. De er meget kraftige i smagen, så der skal doseres forsigtigt; 3-4 blade i en ret til 4 personer. Den kraftige smag bevares ved kogning.

Sammen med f.eks. dild og purløg kan de friske blade hakkes og benyttes som drys.

Betydning i kosten
Krydderurter er rige på C-vitamin og mineraler, men har ingen særlig betydning, fordi de anvendes i små mængder.

Typiske fejl
Udtørrede rødder og visne blade.

Opbevaring og holdbarhed
Krydderurter i potter opbevares bedst ved 10°C og 85-95 % relativ fugtighed. Afskårne krydderurter opbevares bedst ved 0°C og 95-100 % relativ fugtighed.
*saeson*

KonserveringsformerLøvstikke har en udsædvanlig stærk smag, og der skal kun et enkelt blad eller to til, før den har sat sit umiskendelige præg på en ret.

Dybfrysning
Skyl en passende mængde løvstikkekviste og frys dem ned enkeltvis på en bakke i fryseren, før de emballeres omhyggeligt.

Løvstikkeeddike
10 løvstikkebalde kommes i en bredhalset flaske og dækkes med lagereddike. Eddiken skal trække mindst i 3 uger.

Kilder

Bioteknologisk institut, ”Håndbog om frugt og grønsager”, bind 1, 2 og 3, Kolding.
Kirsten Fasmer, ”Forrådsbogen” , Høst & Søns Forlag, København 1981.

Levisticum officinalis


Kontakt - Arkiv - Privatlivspolitik