|
Leksikon Løvstikke
Løvstikke hører til skærmplantefamilien (Umbelliferae).
Løvstikken er en flerårig plante, hvorfra bladene anvendes. Både af udseende og smag minder løvstikkeplantens blade om knoldselleriens blade. Den kaldes derfor også selleriurt. Løvstikke har også fået tilnavnet maggiurt, fordi den i smag også minder om smagen fra maggiterninger, selvom det ikke er løvstikke, der giver maggiterningerne deres smag.
Bladene er særlig velegnede til supper og stuvninger. De er meget kraftige i smagen, så der skal doseres forsigtigt; 3-4 blade i en ret til 4 personer. Den kraftige smag bevares ved kogning.
Sammen med f.eks. dild og purløg kan de friske blade hakkes og benyttes som drys.
Betydning i kosten Krydderurter er rige på C-vitamin og mineraler, men har ingen særlig betydning, fordi de anvendes i små mængder.
Typiske fejl Udtørrede rødder og visne blade.
Opbevaring og holdbarhed Krydderurter i potter opbevares bedst ved 10°C og 85-95 % relativ fugtighed. Afskårne krydderurter opbevares bedst ved 0°C og 95-100 % relativ fugtighed. *saeson* KonserveringsformerLøvstikke har en udsædvanlig stærk smag, og der skal kun et enkelt blad eller to til, før den har sat sit umiskendelige præg på en ret. Dybfrysning Skyl en passende mængde løvstikkekviste og frys dem ned enkeltvis på en bakke i fryseren, før de emballeres omhyggeligt. Løvstikkeeddike 10 løvstikkebalde kommes i en bredhalset flaske og dækkes med lagereddike. Eddiken skal trække mindst i 3 uger.
Kilder Bioteknologisk institut, ”Håndbog om frugt og grønsager”, bind 1, 2 og 3, Kolding. Kirsten Fasmer, ”Forrådsbogen” , Høst & Søns Forlag, København 1981. Levisticum officinalis
|