Velkommen
til Viden om Mad


Her kan du finde svar på spørgsmål om vore fødevarer.

Du kan slå op i Leksikon eller stille spørgsmål til andre af Voms læsere.


Søg i debat


Søg i leksikon


Målsætning
Viden om mad - Vom - er stedet, hvor du kan få den bedste og mest troværdige information om mad. Vi vil sikre, at vores egne kilder altid er i orden og til at stole på. Når det drejer sig om fødevarer, er der kun sjældent et enkelt endegyldigt svar. Derfor lægger vi også vægt på, at sagerne bliver set fra flere sider, vendt og drejet i en debat mellem eksperter og forbrugere. Vi vil gerne kunne give dig svar på alle spørgsmål om mad, uanset om det handler om smag, sundhed, sikkerhed eller andet, der vedrører din mad.

 


Leksikon
Havesyre

Havesyre er en flerårig plante fra syrefamilien (Polygonaceae).

Som navnet antyder er smagen af havesyre meget syrlig. De forskellige arter har dog et varierende syreindhold, der giver dem forskellige anvendelsesmuligheder, både som grønsag og som krydderurt.

Den mildeste er Rumex rugosus, der derfor er den mest egnede til at anvende som grønsag. Plantens blade kan tilberedes som spinat, tilsættes i supper, servers til fisk, eller man kan krydre med dem i marinader.

Den mest almindelige, Rumex acetosa (=den sure), der også findes i Danmark som vildtvoksende, er den mest sure. Den har et højt indhold af oxalsyre. Fra denne benyttes kun de helt unge blade, og de er bedst som krydderi til salater og fiskeretter.

Betydning i kosten
Krydderurter er rige på C-vitamin og mineraler, men har ingen særlig betydning, fordi de anvendes i små mængder.

Typiske fejl
Udtørrede rødder og visne blade.

Opbevaring og holdbarhed
Krydderurter i potter opbevares bedst ved 10°C og 85-95 % relativ fugtighed. Afskårne krydderurter opbevares bedst ved 0°C og 95-100 % relativ fugtighed.
*saeson*

Kilde
Bioteknologisk institut, ”Håndbog om frugt og grønsager”, bind 1, 2 og 3, Kolding.

Rumex sp.


Kontakt - Arkiv - Privatlivspolitik