Velkommen
til Viden om Mad


Her kan du finde svar på spørgsmål om vore fødevarer.

Du kan slå op i Leksikon eller stille spørgsmål til andre af Voms læsere.


Søg i debat


Søg i leksikon


Målsætning
Viden om mad - Vom - er stedet, hvor du kan få den bedste og mest troværdige information om mad. Vi vil sikre, at vores egne kilder altid er i orden og til at stole på. Når det drejer sig om fødevarer, er der kun sjældent et enkelt endegyldigt svar. Derfor lægger vi også vægt på, at sagerne bliver set fra flere sider, vendt og drejet i en debat mellem eksperter og forbrugere. Vi vil gerne kunne give dig svar på alle spørgsmål om mad, uanset om det handler om smag, sundhed, sikkerhed eller andet, der vedrører din mad.

 


Leksikon
Mandarin

Klementin, mandarin, tangerin, satsuma og andre krydsninger er en gruppe af frugter, som ofte går under betegnelsen småcitrus. De omfatter en hel række appelsinlignende produkter, hvoraf de mest almindelige i Danmark er klementinen og mandarinen.

Frugterne omfatter forskellige varianter af mandariner eller krydsninger mellem mandariner og andre citrusarter. Stamformen af mandarinen stammer fra Mauritius, en ø ud for Afrikas kyst. Der kendes to andre varianter, tangerinen, som stammer fra Nordafrika, og som har navn efter udskibningshavnen Tanger, og satsuma, som stammer fra den japanske ø Kiushu. Derudover findes et utal af krydsninger mellem mandariner og andre citrusarter.

Klementin har navn efter sin ophavsmand, Pierre Clement, som i 1902 skabte denne krydsning mellem mandarin og pomerans.

Temple er en amerikansk krydsning mellem grapefrugt og mandarin. Ved videre krydsning af Temple med mandarin fremkommer sorten Wilking, som hovedsageligt dyrkes i Californien.

Af andre sorter, som jævnligt findes på det danske marked, kan nævnes Monreal, Ortanique, og Tangelo. Småcitrus som de nævnte er udbredt i alle citrusproducerende områder, men dyrkning er først sat i system midt i 1800-tallet.

Udover størrelsen adskiller frugterne sig fra appelsiner ved at være mere søde og aromatiske. Skallen er ret tynd og let at fjerne.
Som alle citrusfrugter spiller også disse produkter en stor rolle som leverandør af smags og duftstoffer.

Betydning i kosten
Småcitrus hører til de moderat energiholdige frugter og indeholder en vis mængde C-vitamin.
*lmtabel*

Typiske fejl
Køleskader (brunfarvning, gælder især satsuma), råd, skimmel, udtørring, fryseskader (tørt frugtkød), farvefejl og overfladefejl.

Opbevaring og holdbarhed
Afhængig af sort er den ideelle opbevaring ved 0-4°C og 85-90 % relativ fugtighed. I detailleddet er holdbarheden 10-14 dage ved 0-3°C, 7-10 dage ved 2-5°C og 3-5 dage ved 20°C.
*saeson*

Kilde
Bioteknologisk institut, ”Håndbog om frugt og grønsager”, bind 1, 2 og 3, Kolding.

Citrus reticulata


Kontakt - Arkiv - Privatlivspolitik