|
Velkommen til Viden om Mad
Her kan du finde svar på spørgsmål om vore fødevarer.
Du kan slå op i Leksikon eller stille spørgsmål til andre af Voms læsere.
Målsætning
Viden om mad - Vom - er stedet, hvor du kan få den bedste og mest troværdige information om mad. Vi vil sikre, at vores egne kilder altid er i orden og til at stole på. Når det drejer sig om fødevarer, er der kun sjældent et enkelt endegyldigt svar. Derfor lægger vi også vægt på, at sagerne bliver set fra flere sider, vendt og drejet i en debat mellem eksperter og forbrugere. Vi vil gerne kunne give dig svar på alle spørgsmål om mad, uanset om det handler om smag, sundhed, sikkerhed eller andet, der vedrører din mad. |
| |
|
Leksikon Sapodilla
Sapodilla, chiko eller tyggegummitræet, som det også kaldes, er hjemmehørende i Mellemamerika og tilhører familien Sapotaceae. Efter opdagelsen af Amerika blev det indført i mange andre tropiske områder, især Indien, Sri Lanka og Sydøstasien. Det findes nu overalt i troperne, men de nævnte områder er de vigtigste for produktion af sapodilla.
Træet er stedsegrønt og når en højde på op til 20 m. Træet har været brugt som tømmer og er meget modstandsdygtigt, idet det er bevaret i nogle af mayaernes ruiner. En saft, som kan udvindes af barken, indeholder gummi, som har været brugt til fremstilling af tyggegummi. Allerede aztekerne kendte denne kunst.
Frugten er et bær med et tyndt brunligt skind. Frugtkødet er lyst, lidt gulbrunt eller rødbrunt og indeholder op til 12 sorte, hårde kerner.
De modne frugter er velsmagende og har et blødt og saftigt frugtkød. Umodne frugter derimod er uspiselige. Her er frugtkødet hårdt og indeholder meget garvesyre og gummi-latex.
Betydning i kosten Sapodilla hører til de mere energiholdige frugter.
Typiske fejl Køleskader.
Opbevaring og holdbarhed Umodne sapodilla opbevares bedst ved 20°C og 90-95 % relativ fugtighed, hvor frugterne kan holde sig i 2-3 uger, mens modne sapodilla bedst opbevares ved 6°C og 90-95 % relativ fugtighed, hvor de kan holde sig i op til 2 uger. *saeson* Kilde Bioteknologisk institut, ”Håndbog om frugt og grønsager”, bind 1, 2 og 3, Kolding. Manilkara achras A. Sapota
|
|