Velkommen
til Viden om Mad


Her kan du finde svar på spørgsmål om vore fødevarer.

Du kan slå op i Leksikon eller stille spørgsmål til andre af Voms læsere.


Søg i debat


Søg i leksikon


Målsætning
Viden om mad - Vom - er stedet, hvor du kan få den bedste og mest troværdige information om mad. Vi vil sikre, at vores egne kilder altid er i orden og til at stole på. Når det drejer sig om fødevarer, er der kun sjældent et enkelt endegyldigt svar. Derfor lægger vi også vægt på, at sagerne bliver set fra flere sider, vendt og drejet i en debat mellem eksperter og forbrugere. Vi vil gerne kunne give dig svar på alle spørgsmål om mad, uanset om det handler om smag, sundhed, sikkerhed eller andet, der vedrører din mad.

 


Leksikon
Pomerans

Pomerans tilhører rudefamilien (Rutaceae) og er hjemmehørende i det nordlige Indien. Herfra bragte araberne den til Sevilla, hvor der har været en stor produktion af pomerans. Nu dyrkes pomerans, som også kaldes bitter-orange eller bitterappelsin, mange steder i subtropiske områder, såvel i Europa som i Indien, Latinamerika og i Afrika.
Mange mener, at pomerans et tæt på at være stamformen for alle vore kendte citrusarter.

Pomerans er et op til 15 m. højt træ med tynde torne og mørkegrønne blade. Blomsterne er hvide og sidder sammen i kvaster og har en stærk duft.

Pomeransskallen anvendes til likørfremstilling. Blomster og blade bruges til produktion af parfume. Pomerans bruges også til fremstilling af den engelske orangemarmelade.

Pomeransfrugten er mørkorange, næsten rødlig. Skallen er meget tyk og storporet. Frugtkødet er ret tørt. Af ydre minder pomerans meget om appelsiner. Man kender bedst forskel på hele appelsiner og pomerans ved at lugte sig frem, idet pomerans har en meget krydret lugt. Smagen er også forskellig, pomerans er sur og bitter, men også meget aromatisk.

På grund af den bitre smag spises pomerans ikke som frisk frugt. Den anvendes mest til orangemarmelade, men saft og skal bruges også som krydderi i brød, kager, snaps og bitter.

Pomeransskal sælges også tørret, pulveriseret og kandiseret.

Typiske fejl
Køleskade, mekanisk beskadigelse, pletter, stød og trykskader.

Opbevaring og holdbarhed
Pomerans opbevares bedst ved 10°C og 85-90 % relativ fugtighed, hvor frugten kan holde sig i op til 3 måneder.
*saeson*

Kilde
Bioteknologisk institut, ”Håndbog om frugt og grønsager”, bind 1, 2 og 3, Kolding.

Citrus aurantium






Kontakt - Arkiv - Privatlivspolitik