|
Leksikon Pomerans
Pomerans tilhører rudefamilien (Rutaceae) og er hjemmehørende i det nordlige Indien. Herfra bragte araberne den til Sevilla, hvor der har været en stor produktion af pomerans. Nu dyrkes pomerans, som også kaldes bitter-orange eller bitterappelsin, mange steder i subtropiske områder, såvel i Europa som i Indien, Latinamerika og i Afrika. Mange mener, at pomerans et tæt på at være stamformen for alle vore kendte citrusarter.
Pomerans er et op til 15 m. højt træ med tynde torne og mørkegrønne blade. Blomsterne er hvide og sidder sammen i kvaster og har en stærk duft.
Pomeransskallen anvendes til likørfremstilling. Blomster og blade bruges til produktion af parfume. Pomerans bruges også til fremstilling af den engelske orangemarmelade.
Pomeransfrugten er mørkorange, næsten rødlig. Skallen er meget tyk og storporet. Frugtkødet er ret tørt. Af ydre minder pomerans meget om appelsiner. Man kender bedst forskel på hele appelsiner og pomerans ved at lugte sig frem, idet pomerans har en meget krydret lugt. Smagen er også forskellig, pomerans er sur og bitter, men også meget aromatisk.
På grund af den bitre smag spises pomerans ikke som frisk frugt. Den anvendes mest til orangemarmelade, men saft og skal bruges også som krydderi i brød, kager, snaps og bitter.
Pomeransskal sælges også tørret, pulveriseret og kandiseret.
Typiske fejl Køleskade, mekanisk beskadigelse, pletter, stød og trykskader.
Opbevaring og holdbarhed Pomerans opbevares bedst ved 10°C og 85-90 % relativ fugtighed, hvor frugten kan holde sig i op til 3 måneder. *saeson* Kilde Bioteknologisk institut, ”Håndbog om frugt og grønsager”, bind 1, 2 og 3, Kolding. Citrus aurantium
|