Velkommen
til Viden om Mad


Her kan du finde svar på spørgsmål om vore fødevarer.

Du kan slå op i Leksikon eller stille spørgsmål til andre af Voms læsere.


Søg i debat


Søg i leksikon


Målsætning
Viden om mad - Vom - er stedet, hvor du kan få den bedste og mest troværdige information om mad. Vi vil sikre, at vores egne kilder altid er i orden og til at stole på. Når det drejer sig om fødevarer, er der kun sjældent et enkelt endegyldigt svar. Derfor lægger vi også vægt på, at sagerne bliver set fra flere sider, vendt og drejet i en debat mellem eksperter og forbrugere. Vi vil gerne kunne give dig svar på alle spørgsmål om mad, uanset om det handler om smag, sundhed, sikkerhed eller andet, der vedrører din mad.

 


Leksikon
Mangostan

Mangostan tilhører perikumfamilien (Guttiferae). Den er hjemmehørende i Malaysia, hvor den har været dyrket i mange hundrede år. Mangostan vokser i den tropiske regnskov og er meget vanskelig at dyrke. Derfor har den ikke ret stor udbredelse udenfor Sydøstasien, selv om den regnes for en af tropernes fineste frugter.

Mangostan er et stedsegrønt træ, indtil 15 m. højt med kortstilkede, aflange blade.

Mangostanfrugten er på størrelse med en tomat. Skallen er rød eller rødbrun, ca. ½ cm tyk, og hård og læderagtig. I toppen sidder fire tykke bægerblade.

Inden i ligger 4-7 frø omgivet af hvidt eller rosafarvet frugtkød. Hver del er på størrelse med og ligner et hvidløgsfed. Delene svarer til det, der hos citrusfrugter kaldes både. Hos mangostan er de uden hinder og lige til at spise. Frugtkødet er blødt og saftigt. Smagen er sød og lidt krydret.

Betydning i kosten
Mangostanfrugten hører til de mere energirige frugter.

Typiske fejl
Revner, misfavninger og råd.

Opbevaring og holdbarhed
Mangostan opbevares bedst ved 4-6°C og 85-90 % relativ fugtighed, hvor frugten kan holde sig i 6-7 uger.
*saeson*

Kilde
Bioteknologisk institut, ”Håndbog om frugt og grønsager”, bind 1, 2 og 3, Kolding.

Garcinia mangostana






Kontakt - Arkiv - Privatlivspolitik