Velkommen
til Viden om Mad


Her kan du finde svar på spørgsmål om vore fødevarer.

Du kan slå op i Leksikon eller stille spørgsmål til andre af Voms læsere.


Søg i debat


Søg i leksikon


Målsætning
Viden om mad - Vom - er stedet, hvor du kan få den bedste og mest troværdige information om mad. Vi vil sikre, at vores egne kilder altid er i orden og til at stole på. Når det drejer sig om fødevarer, er der kun sjældent et enkelt endegyldigt svar. Derfor lægger vi også vægt på, at sagerne bliver set fra flere sider, vendt og drejet i en debat mellem eksperter og forbrugere. Vi vil gerne kunne give dig svar på alle spørgsmål om mad, uanset om det handler om smag, sundhed, sikkerhed eller andet, der vedrører din mad.

 


Leksikon
Pulasan

Litchi, også kaldet kærlighedsfrugt, og longan, rambutan samt pulasan er en gruppe frugter, der hører til sæbetræfamilien (Sapindaceae). De stammer fra Østasien; litchi og longan fra Kina, rambutan og pulasan fra Malaysia.

Allerede omkring 2000 år f. Kr. dyrkedes litchi i Kina. Frugten har været meget værdsat, så meget, at man nogle steder i Kina anvendte litchi som skattebetalingsmiddel. Fra Østasien har dyrkningen af litchi bredt sig til resten af verden, men på grund af, at litchi er vanskelig at dyrke, varede det meget længe, før dyrkningen uden for Kina og Indien fik et væsentligt omfang. I dag foregår dyrkning af litchi i mange lande, mens de øvrige hovedsagelig dyrkes i Østasien.

Litchi er et middelhøjt, stedsegrønt træ. Frugterne har en kraftig læderagtig hud. I Kina har kernerne været anvendt som smertestillende middel.

Litchi er ovale frugter på størrelse med store kirsebær. Skallen er rødlig eller brun, tynd og meget ujævn. Mens litchi sidder på træet, er skallen rød, men efter høst får den hurtigt en mere brunlig farve. Frugtkødet er fast, klart, hvidligt og meget saftigt. I midten af frugten er der en brun kerne på størrelse med en mandel. Smagen af litchi er sød, let krydret og aromatisk.

Rambutan minder under skallen meget om litchi. Dog er frugtkødet mere gulligt. Men den hårede skal på rambutan er noget helt for sig selv.

Longan er mindre end både litchi og rambutan. Skallen har en mere lys brun farve, og smagen er mere syrlig.

Betydning i kosten
Pulasan indeholder væsentlige mængder af C-vitamin.

Typiske fejl
Udtørring og skimmelvækst.

Opbevaring og holdbarhed
Pulasan opbevares bedst ved 10°C og 90-95 % relativ fugtighed, hvor den kan holde sig i 1-2 uger.
*saeson*

Kilde
Bioteknologisk institut, ”Håndbog om frugt og grønsager”, bind 1, 2 og 3, Kolding.

Litchi chinensis, Nephelium lappaceum


Kontakt - Arkiv - Privatlivspolitik