Velkommen
til Viden om Mad


Her kan du finde svar på spørgsmål om vore fødevarer.

Du kan slå op i Leksikon eller stille spørgsmål til andre af Voms læsere.


Søg i debat


Søg i leksikon


Målsætning
Viden om mad - Vom - er stedet, hvor du kan få den bedste og mest troværdige information om mad. Vi vil sikre, at vores egne kilder altid er i orden og til at stole på. Når det drejer sig om fødevarer, er der kun sjældent et enkelt endegyldigt svar. Derfor lægger vi også vægt på, at sagerne bliver set fra flere sider, vendt og drejet i en debat mellem eksperter og forbrugere. Vi vil gerne kunne give dig svar på alle spørgsmål om mad, uanset om det handler om smag, sundhed, sikkerhed eller andet, der vedrører din mad.

 


Leksikon
Kaktusfigen

Kaktusfigen tilhører kaktusfamilien (Cactaceae). Den stammer fra Mexico, hvor den stadig har stor betydning i de ørkenagtige områder mod syd. Spanierne bragte kaktusfigen med til Europa, hvorfra den via Egypten bredte sig til de øvrige verdensdele. I dag dyrkes den mange steder i tørre, subtropiske områder.

Planten er en op til 4 meter høj kaktus, hvis stængel består af flade, skiveformede led. Blomsterne er små og gule.

Kaktusfigen minder i form og størrelse om pærer. Den umodne kaktusfigen har en grøn skal, den modne en gul, grøn, rød eller orange skal. Frugtkødet er gul-orange eller rødt og indeholder en del små kerner, som også spises. Kaktusfigen er meget saftig, og konsistensen minder om en vandmelon. Smagen er lidt sød, men ikke særlig fremtrædende.

På skallen sidder en mængde små fine, næsten usynlige hår, der ved berøring let sætter sig fast i huden. Man bør derfor bruge handsker, når man rører ved kaktusfigner.

Betydning i kosten
Kaktusfigner er blandt de mere energiholdige frugter og indeholder en vis mængde C-vitamin.

Typiske fejl
Beskadigelse af skindet, tryk og stødpletter.

Opbevaring og holdbarhed
Den bedste opbevaring for kaktusfigner er ved 5°C og 90-95 % relativ fugtighed, hvor frugten kan holde sig i 3-4 uger.
*saeson*

Kilde
Bioteknologisk institut, ”Håndbog om frugt og grønsager”, bind 1, 2 og 3, Kolding.

Opuntia ficus indica






Kontakt - Arkiv - Privatlivspolitik