Velkommen
til Viden om Mad


Her kan du finde svar på spørgsmål om vore fødevarer.

Du kan slå op i Leksikon eller stille spørgsmål til andre af Voms læsere.


Søg i debat


Søg i leksikon


Målsætning
Viden om mad - Vom - er stedet, hvor du kan få den bedste og mest troværdige information om mad. Vi vil sikre, at vores egne kilder altid er i orden og til at stole på. Når det drejer sig om fødevarer, er der kun sjældent et enkelt endegyldigt svar. Derfor lægger vi også vægt på, at sagerne bliver set fra flere sider, vendt og drejet i en debat mellem eksperter og forbrugere. Vi vil gerne kunne give dig svar på alle spørgsmål om mad, uanset om det handler om smag, sundhed, sikkerhed eller andet, der vedrører din mad.

 


Leksikon
Kaki

Kaki tilhører ibenholtfamilien (Ebenaceae) og kendes også under navnet japansk persimon. Navnet kaki er japansk og betyder frugt. Kaki er et løvfældende træ, som stammer fra Østasien, sandsynligvis Kina eller Japan. Fra Østasien blev kaki bragt til Sydfrankrig omkring 1840, hvorfra dyrkningen har bredt sig til de øvrige Middelhavslande og til Californien. I dag dyrkes kaki over det meste af verden, hvor klimaet er tilpas mildt.

Kakifrugter minder af udseende om en tomat, men kendes fra disse på de 4 store bægerblade. Skind og frugtkød har sammen farve, enten gul eller rød-orange. Frugten er inddelt i op til 8 kamre. Når frugten er fuldmoden, er frugtkødet glasagtigt og har en meget blød, næsten flydende konsistens. Smagen er sød. De fleste typer er kernefri. Nogle kakisorter indeholder i umoden stand et bitterstof, der nedbrydes under modningen. Disse typer er derfor ikke spiselige, før frugten er helt moden og blød.

Sharonfrugter er kakifrugter fra Israel.

Betydning i kosten
Kakifrugter indeholder en betydelig mængde A-vitamin.

Typiske fejl
Overfladefejl, tryk og stødskader.

Opbevaring og holdbarhed
Kakifrugter opbevares bedst ved 0°C og 90-95 % relativ fugtighed, hvor de kan holde sig i 2-3 måneder.
*saeson*

Kilde
Bioteknologisk institut, ”Håndbog om frugt og grønsager”, bind 1, 2 og 3, Kolding.

Diospyros kaki


Kontakt - Arkiv - Privatlivspolitik