Velkommen
til Viden om Mad


Her kan du finde svar på spørgsmål om vore fødevarer.

Du kan slå op i Leksikon eller stille spørgsmål til andre af Voms læsere.


Søg i debat


Søg i leksikon


Målsætning
Viden om mad - Vom - er stedet, hvor du kan få den bedste og mest troværdige information om mad. Vi vil sikre, at vores egne kilder altid er i orden og til at stole på. Når det drejer sig om fødevarer, er der kun sjældent et enkelt endegyldigt svar. Derfor lægger vi også vægt på, at sagerne bliver set fra flere sider, vendt og drejet i en debat mellem eksperter og forbrugere. Vi vil gerne kunne give dig svar på alle spørgsmål om mad, uanset om det handler om smag, sundhed, sikkerhed eller andet, der vedrører din mad.

 


Leksikon
Japansk mispel

Japansk mispel tilhører rosenfamilien (Rosaceae). Den stammer fra Sydøstasien, sandsynligvis det sydøstlige Kina. Herfra har den bredt sig til Japan, hvor den er blevet forædlet og har været dyrket i adskillige tusinde år. Herfra er den igen blevet ført ud til andre egne af verden, således at den nu er almindeligt dyrket i alle verdensdele. Størst kommerciel betydning har dyrkningen i Japan, Kina og Indien.

Japansk mispel er et lille træ med spredte, stedsegrønne, lancetformede blade med mørkegrøn overside og ulden, gulgrå underside. Blomsterne, som sidder opret i en top, er små og hvide og har en stærk duft.

Japansk mispel er en rund eller oval frugt på størrelse med en blomme. Skindet er gult eller orange afhængig af sorten og kan være noget sejt. Det saftige frugtkød er gulligt eller orange og indeholder et pergamentagtigt kernehus med op til 9 frø. Smagen af japansk mispel er mild og sød, måske en smule syrlig, men ikke særlig fremmedartet.

Betydning i kosten
Japansk mispel indeholder en væsentlig mængde af A-vitamin.

Typiske fejl
Stødpletter og råd.

Opbevaring og holdbarhed
Japansk mispel opbevares ideelt ved 0°C og 90-95 % relativ fugtighed, hvor den kan holde sig i 2-3 uger.
*saeson*

Kilde
Bioteknologisk institut, ”Håndbog om frugt og grønsager”, bind 1, 2 og 3, Kolding.

Eriobotrya japonica


Kontakt - Arkiv - Privatlivspolitik