Velkommen
til Viden om Mad


Her kan du finde svar på spørgsmål om vore fødevarer.

Du kan slå op i Leksikon eller stille spørgsmål til andre af Voms læsere.


Søg i debat


Søg i leksikon


Målsætning
Viden om mad - Vom - er stedet, hvor du kan få den bedste og mest troværdige information om mad. Vi vil sikre, at vores egne kilder altid er i orden og til at stole på. Når det drejer sig om fødevarer, er der kun sjældent et enkelt endegyldigt svar. Derfor lægger vi også vægt på, at sagerne bliver set fra flere sider, vendt og drejet i en debat mellem eksperter og forbrugere. Vi vil gerne kunne give dig svar på alle spørgsmål om mad, uanset om det handler om smag, sundhed, sikkerhed eller andet, der vedrører din mad.

 


Leksikon
Jackfrugt

Jackfrugt tilhører morbærfamilien (Moraceae). Den stammer fra Indien, hvorfra den har bredt sig ud over Sydøstasien og Philipinerne. De opdagelsesrejsende værdsatte jackfrugt og andre brødfrugter som proviant og bragte brødfrugt med til bl.a. Vestindien. I dag findes jackfrugt mange steder i troperne, men har især betydning i Indien, Indonesien og Malaysia.

Jacktræet er stedsegrønt og bliver op til 20 meter højt. Træet har store, dekorative blade. Frugten kan bliver enormt stor og kan veje op til 50 kg. Hos de fleste sorter vejer frugterne dog fra 2-10 kg.
Der kan høstes 3 gange om året på samme træ. Det er normalt med op til 50 frugter pr. høst. Man regner derfor med, at nogle få træer er nok til at give føde til en person. Ud over frugten anvendes veddet som gavntræ og den unge bark som bast til vævning.

Jackfrugt er en stor, aflang, uregelmæssig formet frugt. Skallen er kraftig og med en pigget overflade. Det spiselige frugtkød sidder som dueægstore dannelser omkring en central stok. Frugtkødet er gulligt eller svagt lilla. Indeni ligger en uspiselig kerne. En moden jackfrugt er blød og saftig med en syrlig-sød og meget karakteristisk smag.

Jackfrugt spises som frugt, i modsætning til andre brødfrugttyper, der oftest tilberedes som grøntsag.

Betydning i kosten
Jackfrugt hører til de mere energiholdige frugter.

Opbevaring og holdbarhed
Jackfrugten opbevares ideelt ved ca. 13°C og 95 % relativ fugtighed, hvor den kan holde sig 1-3 uger.
*saeson*

Kilde
Bioteknologisk institut, ”Håndbog om frugt og grønsager”, bind 1, 2 og 3, Kolding.

Artocarpus heterophyllus


Kontakt - Arkiv - Privatlivspolitik