Velkommen
til Viden om Mad


Her kan du finde svar på spørgsmål om vore fødevarer.

Du kan slå op i Leksikon eller stille spørgsmål til andre af Voms læsere.


Søg i debat


Søg i leksikon


Målsætning
Viden om mad - Vom - er stedet, hvor du kan få den bedste og mest troværdige information om mad. Vi vil sikre, at vores egne kilder altid er i orden og til at stole på. Når det drejer sig om fødevarer, er der kun sjældent et enkelt endegyldigt svar. Derfor lægger vi også vægt på, at sagerne bliver set fra flere sider, vendt og drejet i en debat mellem eksperter og forbrugere. Vi vil gerne kunne give dig svar på alle spørgsmål om mad, uanset om det handler om smag, sundhed, sikkerhed eller andet, der vedrører din mad.

 


Leksikon
Guava

Guava tilhører myrtefamilien (Myrtaceae). Den hører hjemme i den tropiske del af Sydamerika, hvor den stadig findes vildtvoksende. Allerede i 1500-tallet blev den dyrket i Vestindien. Omkring samme tid bragte spaniere og portugisere guava med til Asien og Stillehavsområdet. Senere er også dyrkning i USA og Sydafrika kommet til.
Guava er let at dyrke, og frøene spredes nemt med fuglenes hjælp, sådan at guava mange steder findes vildt som ukrudt. Nogle steder er den blevet en regulær plage, f.eks. på Fiji-øerne.
Guava er et stedsegrønt træ, som kan blive op til 10 m. højt.

Guava får i flere farver og faconer. De kan afhængig af sort være enten runde eller ovale og er på størrelse med en lille pære. Ofte kaldes de pære-guava eller æble-guava efter formen.
Skindet er ru og gult eller gulgrønt. Frugtkødet kan enten være hvidt eller laksefarvet, og i midten sidder der en masse kerner. Der er talt op til 664 kerner i én guava. Man kan ikke ud fra den ydre farve eller facon se, hvilken farve frugtkødet har. Smagen af guava kan karakteriseres som sød, moskusagtig og meget aromatisk.

Betydning i kosten
Guava er kendt for sit høje C-vitamin indhold og indeholder desuden en god mængde A-vitamin.

Typiske fejl
Stødpletter, mekanisk beskadigelse og råd.

Opbevaring og holdbarhed
Guava opbevares bedst ved 8-10°C og 90 % relativ fugtighed, hvor den kan holde sig i ca. 3 uger.
*saeson*

Kilde
Bioteknologisk institut, ”Håndbog om frugt og grønsager”, bind 1, 2 og 3, Kolding.

Psidium guajava


Kontakt - Arkiv - Privatlivspolitik