Velkommen
til Viden om Mad


Her kan du finde svar på spørgsmål om vore fødevarer.

Du kan slå op i Leksikon eller stille spørgsmål til andre af Voms læsere.


Søg i debat


Søg i leksikon


Målsætning
Viden om mad - Vom - er stedet, hvor du kan få den bedste og mest troværdige information om mad. Vi vil sikre, at vores egne kilder altid er i orden og til at stole på. Når det drejer sig om fødevarer, er der kun sjældent et enkelt endegyldigt svar. Derfor lægger vi også vægt på, at sagerne bliver set fra flere sider, vendt og drejet i en debat mellem eksperter og forbrugere. Vi vil gerne kunne give dig svar på alle spørgsmål om mad, uanset om det handler om smag, sundhed, sikkerhed eller andet, der vedrører din mad.

 


Leksikon
Peber

Peber tilhører peberfamilien (Piperaceae). Den antages at stamme fra bjergskråningerne ved Himalaya og Burma. Dyrkningen har fundet sted i årtusinder, og peber var allerede i oldtiden en vigtig handelsvare. Langt op i middelalderen var handel med peber en vigtig del af italienske købmænds indtjening. Peber var en kostbar vare, og vi bruger stadig udtrykket ”pebret” om høje priser.

Peberplanten er en flerårig klatreplante, som kan blive op til 15 m lang. Planten har mørkegrønne skinnende blade. Blomsterne, som er nøgne, sidder sammen i store aks. Frugten er en kugleformet stenfrugt, som ved modning går fra at være grøn til rød og ved tørring bliver sort.

Frugterne indeholder en æterisk olie med en skarp ætsende smag, som skyldes stoffet chavicin, Denne sammen med alkaloiderne piperin og piperidin giver peberet den karakteristiske smag.

Friske peberkorn sælges på stilk, og sådan er de meget dekorative til pynt. Ellers nippes peberkornene af stilken og anvendes hele eller purerede som krydderi. Grøn peber sælges i saltlage, vineddike eller tørret. Sort peber er stærkest, og sælges som hele korn eller kværnede. Hvid peber fremstilles af afskallede, sorte peberkorn, og sælges kværnet.

*lmtabel*

Opbevaring og holdbarhed
Den ideelle opbevaring for frisk peber er ved 0°C og 90-95% relativ fugtighed.*saeson*

Kilde
Bioteknologisk institut, ”Håndbog om frugt og grønsager”, bind 1, 2 og 3, Kolding. Piper nigrum






Kontakt - Arkiv - Privatlivspolitik