Velkommen
til Viden om Mad


Her kan du finde svar på spørgsmål om vore fødevarer.

Du kan slå op i Leksikon eller stille spørgsmål til andre af Voms læsere.


Søg i debat


Søg i leksikon


Målsætning
Viden om mad - Vom - er stedet, hvor du kan få den bedste og mest troværdige information om mad. Vi vil sikre, at vores egne kilder altid er i orden og til at stole på. Når det drejer sig om fødevarer, er der kun sjældent et enkelt endegyldigt svar. Derfor lægger vi også vægt på, at sagerne bliver set fra flere sider, vendt og drejet i en debat mellem eksperter og forbrugere. Vi vil gerne kunne give dig svar på alle spørgsmål om mad, uanset om det handler om smag, sundhed, sikkerhed eller andet, der vedrører din mad.

 


Leksikon
Durian

Durian

Durian tilhører silkebomuldsfamilien (Bombacaceae) og hører hjemme i Sydøstasien.
Den hører til de mest omstridte tropiske frugte, fordi den på den ene side er meget vellidt af lokalbefolkningen og på den anden side opfattes som meget ulækker af fremmede. Den har en meget speciel lugt, hvoraf navnet stinkfrugt. Af denne årsag har den ikke vundet udbredelse ud over det nævnte område.

Durian er et højt træ, op til 40 meter. Frugten er oval med en tyk, træagtig og kraftig pigget skal. Når frygten er moden, åbner den sig ved, at de 5 klapper, som udgør skallen, springer op.

Frugterne plukkes før de er modne for at undgå, at de falder ned og forvolder skade på høstpersonalet på grund af de kraftige pigge.

Durian er oval og kan veje op til 9 kg. Skindet er tykt og takket i overfladen. Frugtkødet ligger inden i skindet i flere aflange hvidlige stykker, der hver indeholder 1-7 kerner. Frugtkødets konsistens er meget blød, næsten cremet. Lugten af durian er meget karakteristisk; som gammel ost og rådne løg overhældt med terpentin.

Opbevaring og holdbarhed
Durian opbevares bedst ved 4-6°C og 85-90 % relativ fugtighed, hvor den kan holde sig i 6-8 uger.
*saeson*

Kilde
Bioteknologisk institut, ”Håndbog om frugt og grønsager”, bind 1, 2 og 3, Kolding.

Durio zibethimus


Kontakt - Arkiv - Privatlivspolitik