Velkommen
til Viden om Mad


Her kan du finde svar på spørgsmål om vore fødevarer.

Du kan slå op i Leksikon eller stille spørgsmål til andre af Voms læsere.


Søg i debat


Søg i leksikon


Målsætning
Viden om mad - Vom - er stedet, hvor du kan få den bedste og mest troværdige information om mad. Vi vil sikre, at vores egne kilder altid er i orden og til at stole på. Når det drejer sig om fødevarer, er der kun sjældent et enkelt endegyldigt svar. Derfor lægger vi også vægt på, at sagerne bliver set fra flere sider, vendt og drejet i en debat mellem eksperter og forbrugere. Vi vil gerne kunne give dig svar på alle spørgsmål om mad, uanset om det handler om smag, sundhed, sikkerhed eller andet, der vedrører din mad.

 


Leksikon
Daddel

Dadlen hører til palmefamilien (Arecaceae) og er en meget gammel kulturplante, som især har været dyrket i det afrikanske-asiatiske ørkenbælte. Nogle mener, at det vestlige Indien er dadlens hjemsted, mens andre peger på området omkring Jordanfloden. Sikkert er det, at dadler har været dyrket i 8000 år i Indien. Spanske missionærer bragte dadler med til Amerika, hvor den dog aldrig har fået nogen væsentlig betydning.

I dag dyrkes dadler især i ørkenområderne i Nordafrika og Mellemøsten med Egypten og Saudi-Arabien som de største producenter.

Daddelpalmen kan blive op til 20 meter høj. Stammen får sit karakteristiske arrede udseende, fordi der hele tiden dannes nye blade, mens de gamle falder af og efterlader et stort bladar. I den store bladkrone, der sidder i toppen af træet, sidder en mængde lange aks. Bestøvningen foretages af vinden. Den udviklede frugtstand vejer ofte omkring 25 kg.

Daddel er en stenfrugt. Frugterne har en hård skal yderst og en hård kerne inderst. Farven er brun og skindet er glat. Dadler anvendes friske, tørrede eller syltede. De friske er ikke helt så søde i smagen som de tørrede.

Betydning i kosten
Dadler hører til de meget energirige frugter, idet de har et lavt vandindhold og et højt sukkerindhold i forhold til de fleste andre frugter. Dadler indeholder betydelige mængder af jern.
*lmtabel*

Typiske fejl
Revner, stød og trykskader, insektangreb og skimmel.

Opbevaring og holdbarhed
Kan opbevares i 1-2 måneder ved 0°C og 85-90 % relativ fugtighed.
Kan fryses, men får en kortere holdbarhed efter optøning.
*saeson*

Kilde
Bioteknologisk institut, ”Håndbog om frugt og grønsager”, bind 1, 2 og 3, Kolding.

Phoenix dactylifera


Kontakt - Arkiv - Privatlivspolitik