Velkommen
til Viden om Mad


Her kan du finde svar på spørgsmål om vore fødevarer.

Du kan slå op i Leksikon eller stille spørgsmål til andre af Voms læsere.


Søg i debat


Søg i leksikon


Målsætning
Viden om mad - Vom - er stedet, hvor du kan få den bedste og mest troværdige information om mad. Vi vil sikre, at vores egne kilder altid er i orden og til at stole på. Når det drejer sig om fødevarer, er der kun sjældent et enkelt endegyldigt svar. Derfor lægger vi også vægt på, at sagerne bliver set fra flere sider, vendt og drejet i en debat mellem eksperter og forbrugere. Vi vil gerne kunne give dig svar på alle spørgsmål om mad, uanset om det handler om smag, sundhed, sikkerhed eller andet, der vedrører din mad.

 


Leksikon
Cherimoya

Cherimoya kaldes på dansk også for Jamaicaæble, og frugten tilhører familien Annonaceae. Den stammer fra Peru, hvor den har været dyrket i flere tusinde år. Navnet betyder ”kolde frø” på indiansk og hentyder til, at cherimoya dyrkedes i de højtliggende tropiske egne, i 1000-2000 meters højde. Efter opdagelsen af Amerika blev cherimoyadyrkning spredt til andre egne, bl.a. også til Middelhavsområdet. Nu foregår dyrkning mange steder i verden, også i subtropiske områder som f.eks. Spanien og Israel.

Cherimoya er et middelhøjt træ. Blomsterne er selvbestøvende. Den enkelte cherimoya består af mange små frugter, som er vokset sammen, hvorved overfladen får et skællet udseende. Frugtkødet består dels af de små frugter og dels af den opsvulmede blomsterbund.

Cherimoyafrugten er oval eller hjerteformet. Skallen er grøn og med fingeraftryklignende fordybninger i overfladen., der giver frugten et skællet udseende. Frugtkødet er lyst og blødt og rummer mange mørke kerner. Smagen af cherimoya sammenlignes ofte med jordbær med fløde eller vanillecreme. Den er meget velsmagende og egenartet og den bedste af annonaslægten.

Custard apple er en koglelignende hjerteformet frugt med grøn-brun, ujævn skal. Frugten minder meget om cherimoya, men custard apple er mindre velsmagende end cherimoya.

Betydning i kosten
Cherimoya hører til de mere energiholdige frugter og indeholder væsentlige mængder af C-vitamin.


Typiske fejl
Råd og køleskade (indre brunfarvning).

Opbevaring og holdbarhed
Cherimoya opbevares bedst ved 12-14°C og 85-90 % relativ fugtighed, hvor den kan holde sig i 2-3 uger.
*saeson*

Kilde
Bioteknologisk institut, ”Håndbog om frugt og grønsager”, bind 1, 2 og 3, Kolding.

Annona cherimolia


Kontakt - Arkiv - Privatlivspolitik