Velkommen
til Viden om Mad


Her kan du finde svar på spørgsmål om vore fødevarer.

Du kan slå op i Leksikon eller stille spørgsmål til andre af Voms læsere.


Søg i debat


Søg i leksikon


Målsætning
Viden om mad - Vom - er stedet, hvor du kan få den bedste og mest troværdige information om mad. Vi vil sikre, at vores egne kilder altid er i orden og til at stole på. Når det drejer sig om fødevarer, er der kun sjældent et enkelt endegyldigt svar. Derfor lægger vi også vægt på, at sagerne bliver set fra flere sider, vendt og drejet i en debat mellem eksperter og forbrugere. Vi vil gerne kunne give dig svar på alle spørgsmål om mad, uanset om det handler om smag, sundhed, sikkerhed eller andet, der vedrører din mad.

 


Leksikon
Valnød

Valnødden tilhører valnøddefamilien (Juglandaceae). Den kommer fra Lilleasien, hvor den stadig findes vildtvoksende. Herfra har den bredt sig til Sydeuropa, og videre til USA.

Til Asien har valnødden bredt sig via Iran til Kina. I dag er Kina, USA og Tyrkiet de største producenter af valnødder.

Valnøddetræet er et højt træ med en regelmæssig, bred krone. Hanblomsterne sidder i lange, grønne ranker, mens hunblomsterne sidder i grupper på 3. Frugterne er grønne, hvis ydre kødfulde lag revner ved modningen og derved frigør nødden.

Skallen er lys brun, ru og tydelig todelt. Kernen indeni er uregelmæssig og omgivet af en lys hinde.

Valnødder bliver hurtigt harske og bitre i smagen.

Betydning i kosten
Valnødder indeholder meget fedt og er derfor meget energirige. Energiindholdet er lidt mindre end i de fleste andre nødder.
*lmtabel*

Opbevaring og holdbarhed
Den ideelle opbevaring er ved 0-1 °C og 80-90 % relativ fugtighed, hvor holdbarheden er omkring 8 mdr.
*saeson*

Konserveringsformer
Valnødder er modne, når de falder ud af den grønne frøkapsel, omkring oktober. Umodne valnødder plukkes omkring 20. juli.

Tørring
Valnødder kan lægges i et net eller i nylonstrømpe og hænges enten i et køligt, velventileret rum eller udendørs under taghænget. Husk at ryste nettet ind i mellem, for at undgå mug.
Nødderne må ikke opbevares særligt længe ved stuetemperatur, hvor luften er tør. Dette vil medføre, at kernerne skrumper ind.

Dybfrysning
Friske, knækkede nødder kan fryses. De lægges enkeltvis på en bakke og stilles i fryseren. Når kernerne er frosne hældes de over i en pose og lægges tilbage i fryseren.

Syltede, grønne valnødder
1 kg umodne valnødder
750 g sukker 4 dl vand
½ fl. brun rom

De nyplukkede valnødder gennemprikkes tæt med en grov nål. De lægges i koldt vand i 12-14 dage. Vandet skal skiftes hver dag. Den sidste dag koges de under låg til de er møre, afdryppes og lægges over i et glas. En lage koges af sukker og vand, hældes over nødderne og omrøres dagligt i en uge. Herefter sis lagen fra og koges i ca. 15 min med et stykke kanel eller en stang vanilje. En flaske rom tilsættes og den varme lage hældes over nødderne.

Kryddersnaps
10 grønne valnødder skæres i kvarte og lægges i en flaske Brøndum. Snapsen skal træk i 3-4 måneder og vendes af og til. Valnødderne sis fra og flasken stilles til klaring i ca. en uge, hvorefter filtreres snapsen.
Farven skifter fra grønlig over sort til gylden.

Kilder

Bioteknologisk institut, ”Håndbog om frugt og grønsager”, bind 1, 2 og 3, Kolding.
Kirsten Fasmer, ”Forrådsbogen” , Høst & Søns Forlag, København 1981.

Juglans regia






Kontakt - Arkiv - Privatlivspolitik