Velkommen
til Viden om Mad


Her kan du finde svar på spørgsmål om vore fødevarer.

Du kan slå op i Leksikon eller stille spørgsmål til andre af Voms læsere.


Søg i debat


Søg i leksikon


Målsætning
Viden om mad - Vom - er stedet, hvor du kan få den bedste og mest troværdige information om mad. Vi vil sikre, at vores egne kilder altid er i orden og til at stole på. Når det drejer sig om fødevarer, er der kun sjældent et enkelt endegyldigt svar. Derfor lægger vi også vægt på, at sagerne bliver set fra flere sider, vendt og drejet i en debat mellem eksperter og forbrugere. Vi vil gerne kunne give dig svar på alle spørgsmål om mad, uanset om det handler om smag, sundhed, sikkerhed eller andet, der vedrører din mad.

 


Leksikon
Basilikum

Basilikum er etårige planter af læbeblomstfamilien (Labiatae). Der findes flere forskellige arter, hvoraf følgende kan købes som potteplanter:

Grøn og rød basilikum (Ocymum basilicum). Den grønne er den mest almindelige basilikum.

Pastiche-basilikum (Ocymum citriodarum), som også kaldes citronbasilikum, fordi den har en citronagtig smag.

Salat-basilikum (Ocymum lactuca), der har større blade og en mildere smag end den almindelige grønne basilikum, og som derfor er særlig velegnet i salater.

Basilikum har en meget karakteristisk smag og aroma. Den er på en gang sødlig og stærk. Det er bladene der anvendes. Da de æteriske olier, der giver basilikum dens smag, er meget flygtige, skal den anvendes uden lang kogning.

Til tomatretter anvendes basilikum. Smagen af basilikum er også god, f.eks. i pastaretter, salater, supper og grønsagsretter. Basilikum anvendes enten alene eller sammen med bl.a. persille, løg, hvidløg eller peber.

Betydning i kosten
Krydderurter er rige på C-vitamin og mineraler, men har ingen særlig betydning, fordi de anvendes i små mængder.

Typiske fejl
Udtørrede rødder og visne blade.

Opbevaring og holdbarhed
Krydderurter i potter opbevares bedst ved 10°C og 85-95 % relativ fugtighed. Afskårne krydderurter opbevares bedst ved 0°C og 95-100 % relativ fugtighed.
*saeson*

Konserveringsformer
Basilikum høstes når planten er i fuld blomst.

Tørring
Tørres enten i ovnen ved 40-50°C med åbentstående låge eller hænges i buketter til tørring på et tørt og ventileret sted. Når basilikummen er så tør, at den kan smuldres, kommes den i et glas med tætsluttende låg

Dybfrysning
Bind basilikummen i buketter, der skylles og duppes tørre. Emballer buketterne grundigt for at holde på aromastofferne. Basilikum kan også hakkes og fryses i isterningebakker og derefter emballeres grundigt.

Basilikumeddike
Fyld en bredhalset flaske med fine, skyllede basilikumkviste og hæld hvidvinseddike i, så basilikummen er dækket. Eddiken skal trække mindst 4 uger.

Kilder
Bioteknologisk institut, ”Håndbog om frugt og grønsager”, bind 1, 2 og 3, Kolding. 
Kirsten Fasmer, ”Forrådsbogen” , Høst & Søns Forlag, København 1981.

Ocymum basilicum, Ocymum citriodarum, Ocymum lactuca


Kontakt - Arkiv - Privatlivspolitik