Velkommen
til Viden om Mad


Her kan du finde svar på spørgsmål om vore fødevarer.

Du kan slå op i Leksikon eller stille spørgsmål til andre af Voms læsere.


Søg i debat


Søg i leksikon


Målsætning
Viden om mad - Vom - er stedet, hvor du kan få den bedste og mest troværdige information om mad. Vi vil sikre, at vores egne kilder altid er i orden og til at stole på. Når det drejer sig om fødevarer, er der kun sjældent et enkelt endegyldigt svar. Derfor lægger vi også vægt på, at sagerne bliver set fra flere sider, vendt og drejet i en debat mellem eksperter og forbrugere. Vi vil gerne kunne give dig svar på alle spørgsmål om mad, uanset om det handler om smag, sundhed, sikkerhed eller andet, der vedrører din mad.

 


Leksikon
Østershat

Østershat

Gruppen af svampe, som østershatte tilhører, findes vidt udbredt over store dele af verden.

Der findes et stort antal arter, hvoraf kun få findes som handelsvare. Dette er en mørk stålblågrå østershat (Pleurotus ostreatus), en brun med hvidlige lameller (Pleurotus pulmonareus) og den gule østershat (Pleurotus carnucopiae).

Østershatte er store og kødfulde. Stokken er kort og midtstillet. Svampens hat har en østerslignende form. Hatten er åben, og kanterne bør være nedoverbøjede. På undersiden af hatten sidder en mængde langsgående lameller, hvorimellem de farveløse sporer dannes. Alle østershatte gror på ved eller tilsvarende materiale.

Østershatte er kraftigere i smagen end champignon.

Typiske fejl
Oversiden bør have en for sorten karakteristisk farve, lamellerne bør være hvide og svampen fri for trykmærker.

Opbevaring og holdbarhed
Den ideelle opbevaring for østershatte er ved 0 °C og 85-90 % relativ luftfugtighed, hvor de kan holde sig i ca. 2 uger.*saeson*

Kilde
Bioteknologisk institut, ”Håndbog om frugt og grønsager”, bind 1, 2 og 3, Kolding.

Pleurotus sp.


Kontakt - Arkiv - Privatlivspolitik