Leksikon Blåbær
Blåbær hører til bøllefamilien (Vacciniaceae). Der findes flere arter af blåbær; den storfrugtede blåbær, også kaldet amerikansk eller højbusket blåbær, Vaccinium corymbosum, og den her i landet vildtvoksende blåbær Vaccinium myrtillus. Bærstørrelsen for de storfrugtede amerikanske blåbær er væsentlig større end for de vilde blåbær. Desuden sidder bærrene i klaser hos de storfrugtede, hvilket gør plukningen betydelig lettere. Selve busken er også større hos de storfrugtede, op til 1,5 m. mod 30-40 cm. for de vildtvoksende.
Blåbær er en flerårig kultur, og der går normalt 3-4 år fra plantning, før der opnås rimelige udbytter. Til gengæld kam man så høste på dem i 50-75 år.
Betydning i kosten Blåbær hører til blandt de energirige frugter. De indeholder en betydelig mængde C-vitamin. *lmtabel* Typiske fejl Råd, skimmel, udtørring og mekanisk bekadigelse.
Opbevaring og holdbarhed Blåbær opbevares bedst ved 0°C og 95-100 % relativ fugtighed. *saeson* Konserveringsformer
Tørring Blåbær kan tørres i ovnen. Forinden blancheres de i få minutter, så skallen brister.
Dybfrysning Bærrene kan fryses, som de er, eller enten drysses med sukker eller lægges i lage. Til 1 kg blåbær drysses lagvis med ca. 200 g sukker direkte i fryseemballagen Til 1 kg bær koges en lage af ½ liter vand og 300 g sukker, der hældes over bærrene i fryseemballagen. Bærrene skal lige netop være dækkede Syltning 1 kg blåbær 1 dl vand ca. 600 g sukker 1 tsk. konserveringsmiddel Skyld bærrene og kog dem med vandet ved svag varme i nogle få minutter. Rør forsigtigt så de øverste bær kommer nederst og omvendt. Drys sukkeret i og bring grydens indhold til kogepunktet. Tag gryden af blusset, lad den køle af 15 minutter og kog atter op. Tag gryden af blusset, skum og tilsæt konserveringsmiddel. Hæld syltetøjet i glas og sæt et tætsluttende låg på. Marmelade 1 kg blåbær 2 dl vand 600-750 g sukker Evt. 1 brev geleringsmiddel Blåbærrene koges ved svag varme i vandet til de er møre ca. 10 min. Drys sukkeret i og forsæt kogningen yderligere 10 min. Hvis man ønsker en stiv marmelade, tilsættes et brev geleringsmiddel. Skum marmeladen og hæld den i glas der lukkes med et tætsluttende låg. Kryddersnaps En bredhalset flaske fyldes med fuldmodne blåbær. Bærrene overhældes med Brøndum eller fortyndet finsprit til 40 %. Lad snapsen trække i 3-4 måneder, hvorefter bærrene sis fra. Snapsen er et koncentrat og skal fortyndes Kilde Bioteknologisk institut, ”Håndbog om frugt og grønsager”, bind 1, 2 og 3, Kolding. Kirsten Fasmer, ”Forrådsbogen” , Høst & Søns Forlag, København 1981. Vaccinium myrtillus, Vaccinium corymbosum
|