Velkommen
til Viden om Mad


Her kan du finde svar på spørgsmål om vore fødevarer.

Du kan slå op i Leksikon eller stille spørgsmål til andre af Voms læsere.


Søg i debat


Søg i leksikon


Målsætning
Viden om mad - Vom - er stedet, hvor du kan få den bedste og mest troværdige information om mad. Vi vil sikre, at vores egne kilder altid er i orden og til at stole på. Når det drejer sig om fødevarer, er der kun sjældent et enkelt endegyldigt svar. Derfor lægger vi også vægt på, at sagerne bliver set fra flere sider, vendt og drejet i en debat mellem eksperter og forbrugere. Vi vil gerne kunne give dig svar på alle spørgsmål om mad, uanset om det handler om smag, sundhed, sikkerhed eller andet, der vedrører din mad.

 


Debat om: Ægte kastanie

Hej kære, kloge Vom. Jeg har adgang til en masse ægte kastanier og vil meget gerne sylte dem til senere brug. Jeg vil undgå eddike og har alle steder, helt forgæves, søgt efter opskrifter på kastanier opbevaret i olie, evt, sammen med svampe (salt/hovedret) og kastanier opbevaret i sukkerlage (dessert). Kan man konservere i olie? Kan man bruge atamon som konservering sammen med olie? Kan man konservere kastanierne i en saltlage? Evt. med atamon? Hvor længe kan pillede kogte/stegte kastanier evt.opbevares i olie, sukker el. salt-lage? I atamon-skyllede henkogningsglas, selvfølgelig. Kan jeg evt. bruge lugtfri (klar eddike) til konservering og dermed også undgå eddike-smagen? Hvordan og hvor længe kan man opbevare friske kastanier? Håber I kan hjælpe mig. På forhånd tak for jeres tid og tusind tak for en formidabel side. V.h. Helle.

Helle Freiling Nielsen 2006-10-30 21:27:00

Opskrift på kastanier i sukkerlage findes på engelsk her. (Da man ikke kan sættes links ind, får du linket i to bidder, som du selv skal sætte sammen): http: //fooddownunder.com/cgi-bin/recipe.cgi?r=159366

Nina 2006-10-31 10:06:38

Fandt to nemmere opskrifter: CHESTNUT PRESERVES Cover blanched chestnuts with boiling water, and simmer slowly until tender; it will take from one and one-half to two hours. Weigh the nuts before cooking, and make syrup of sugar and water same in weight as nuts. Cook syrup until thick. Add nuts and cook for one and one-half hours. Strain out nuts and reduce syrup. Place chestnuts in glass jars. Flavor syrup with vanilla, reduce until very thick, and pour over the nuts. This makes a very rich preserve, and is used in pudding sauces, pudding, etc. Sugared Chestnuts Peel small (10 - 15 g)chestnuts. Steam 7 - 8 minutes Make syrup from 1/2 cup sugar / 2 tablespoons fresh orange juice. Biol until thickened. Tip chestnuts into syrup and continue cooking for a few (3 - 4) minutes. Stir very gently to prevent chestnuts from breaking up. Cool, then drain off syrup. Tip into a bowl and cover with caster sugar, mixing gently. Place separately on greaseproof paper on a tray. Dry in oven at 40C for 10 minutes.

Nina 2006-10-31 12:11:02

Hej Nina. Tusind tak for respons med opskrifter som jeg helt sikkert kan bruge. Har du nogen idé om hvor lang tid jeg kan opbevare kastanierne i sukkerlagen?

Helle F. 2006-10-31 15:08:51

En koncentreret sukkerlage har en lang holdbarhed, hvis den opbevares køligt. Jeg tør ikke sige hvor lang tid. Det må svare til holdbarheden af syltetøj med mindst 50% sukker.

Nina 2006-11-01 11:02:08

Thanks funny site

Wvrtefbp 2009-06-14 12:18:38

Med atamon i sukkerlagen kan henkogt frugt holde sig mindst et aar. Men det skal i koeleskabet efter aabning. Hvis du mistaenker at din sukkerlage er lidt for tynd eller du har 'snyt' og brugt soedde middel istedet for at spare paa kalorierene kan du altid fryse i smaa protioner istedet. Det goer jeg for eksempel med mine henkogte kirsebaer som jeg helst vil ha' stadig er lidt sure. Selv uden atamon konserverer sukker godt. Jeg lavede cranberry sauce sidste jul som svarer til den meget koncentrerede sukkerlage haeldt paa kogte glads mend baade glas og sauce var rygende varm. Den har konserveret fint. Resten staar stadig i koeleskabet og er fin til turkey sandwiches. Brug altid en ren ske til at ta' fra glasset.

Nina Germeyer 2009-06-15 18:11:50

Kære Vom Jeg har på en tur til Italien, købt et glas kastaniecream, og et glas syltede kastanie,men nu ved jeg ikke hvordan jeg kan anvende dem.Kan jeg få lidt hjælp. med venlig hilsen Bodil

Bodil 2009-09-23 12:34:21

u behøver ikke sylte kastanierne for at gemme dem til senere brug. Hæng dem op i et net i et udhus eller en garage, og de holder sig i op til et halvt år. Jeg kan i øvtigt på det varmeste anbefale, at man udskifter brunede kartofler med ægte kastanier behandlet på helt samme vis som kartoflerne. Læste et sted for år tilbage, at de brunede kartofler var fattigmands tarvelige efterlignelse af adelens sukkerbrunede kastanier. Efter samtidig at have smagt begge dele er hverken jeg eller mine juleaftensgæster ikke i tvivl om, at de brune kartofler kun er en tarvelig efterligning af den oprindelige delikatesse.

Inger-Lise 2009-09-27 17:30:14

Ja det er altsamme fint, men nu har jeg altså et glas der er syltet, og et der er mos. Kan jeg moske bruge dem til tærte? eller servere dem til ost? er der nogle der har erfaring med det??? MVH Bodil

Bodil 2009-10-01 16:29:06

Jeg har gode erfaringer med sødet kastaniemos som kagefyld i lagkage. Jeg bruger kastaniemos, smørcreme og chokoladeglasur på toppen. Jeg synes, at det lyder lækkert med syltede kastanier til ost. Måske vil det smage godt at servere de syltede kastanier med en klat flødeskum og måske et drys hakket chokolade. Din ide med at lægge dem på en tærtebund kan jo kombineres med dette. Men jeg tror, at jeg ville prøve med en bagt og afkølet tærtebunde, som de lægges i uden at bage med, for de er jo spiseklar. De kunne også smage godt som tilbehør til vanilleis.

Nina 2009-10-01 19:13:08

Vi købte under en Frankrigstur en enormt dyr og meget fancy æske glacerede kastanier. Måske var det den flotte gaveæske med de brede silkebåmd, jeg ikke kunne stå for? Da ungerne på motorvejen blev vrøvlede blev æsken trukket frem: "Se her unger, vi er i Frankrig i hvert fald et par timer endnu, her skal i smage det ypperste af franske lækkerier og fransk kultur". Vi smagte på dem, og smed så ved først givne lejlighed hele æsken ud. Vi gad ikke fortsætte 3 ugers bilferie med noget, der smagte som en (ganske vist usædvanlig lækker) udgave af julens brunede kartofler i bagagen. Sukkersyltede og glacerede kastanier, smager lidt ligesom; men alligevel meget, meget bedre end almindelige brunede kartofler. Det er kastaniernes svage nøddesmag, der gør hele formellem bagte kartofler og bagte kastanjer. Brug dine sukrede kastanier til retter, hvor du kunne forestille dig, at det for retten ville være en gevinst med brunede kartofler.

Inger-Lise 2009-10-02 17:22:20

Tak til Ninna for dit svar, jeg tror jeg kan bruge dine ider. MVH Bodil

Bodil 2009-10-03 09:21:47

Jeg er glad for at ideerne kan bruges. Det er ikke helt det samme, men i sommer var jeg på Korsika, hvor kastanier er en "stor ting". Vi købte bl.a. en kage med kastaniemel, og den nød vi med vanilleis og chokolade. Det fremhævede den karakteristiske smag på en god måde og spillede godt sammen med den søde smag, for kagen var meget sød.

Nina 2009-10-04 16:17:02

Navn:
Indlæg:

Cookiesinformation