|
Velkommen til Viden om Mad
Her kan du finde svar på spørgsmål om vore fødevarer.
Du kan slå op i Leksikon eller stille spørgsmål til andre af Voms læsere.
Målsætning
Viden om mad - Vom - er stedet, hvor du kan få den bedste og mest troværdige information om mad. Vi vil sikre, at vores egne kilder altid er i orden og til at stole på. Når det drejer sig om fødevarer, er der kun sjældent et enkelt endegyldigt svar. Derfor lægger vi også vægt på, at sagerne bliver set fra flere sider, vendt og drejet i en debat mellem eksperter og forbrugere. Vi vil gerne kunne give dig svar på alle spørgsmål om mad, uanset om det handler om smag, sundhed, sikkerhed eller andet, der vedrører din mad. |
| |
|
Debat/spørgsmål om:
hvad er maltodextrin
| | I dag købte vi noger River powerdrink, og da vi kiggede under ingredienser, var der noget i, kaldt for "Maltodextrin". Emma har hovedpine efter at have drukket en flaske, og det gør somme tider ondt i brystkassen.
Hilsen Emma og Stinna.
Emma og Stinna 2005-06-30 15:35:41
| | Maltodextrin er kulhydrater i form af korte og mellemlange stivelseskæder almindeligvis fremstillet af majsstivelse. Det er meget anvendt i sportsdrikke. Det bør overhovedet ikke give de symptomer du beskrver, da det teknisk svarer til, at spise hvidt brød. Måske er der andre ingredienser i den drik, der kan give de symptomer.
Eskil 2005-06-30 15:46:40
| | Hej Eskil.
Jeg har nogle spørgsmål:
1. Søder 1 gram maltodextrin lige så meget som 1 gram almindeligt sukker?
2. Har maltodexstrin lavere GI - Glykamisk Indeks - end almindeligt sukker?
3. Hvad er fordelen ved maltodekstrin?
Venlig hilsen
Jan Hervig Nielsen
Ideudvikler
pojekt Smørhul
Jan Projekt Smørhul 2005-07-26 13:00:08
| | Svar til Jan
1. Nej det søder mindre
2. Teknisk set har Maltodextrin en højere GI en hvidt sukker, på højde med Glukose.
3. To fordele der stort set kun er aktuelle for sportsfolk.
a) Søder mindre og dermed mindre kvalm, at indtage i høje koncentrationer og store doser.
b) Binder mindre væske i maven end tilsvarende mængde glukose/fruktose og hæmmer dermed mavetømningshastigheden mindre. Hvilket betyder, at der er mere frit væske tilgængeligt og der kommer flere kulhydratmolekyler ind i tarmen og blodet inden for et kortere tidsrum. Årsagen er molekylestørrelsen og de osmotiske faktorer, der spiller ind på mavetømningshastigheden.
Siden opdagelsen af maltodextrin, som kulhydratkilde i sportsdrikke, har man kunnet øge koncentrationen af kuldrater i sportsdrikke med op til 300% pga. de beskrevne egenskaber og det har haft enorm betydning for sportsudøveres præstationsevne i de sidste 20 år.
Eskil 2005-07-26 23:26:41
| | Hej Eskil.
Tak for din uddybende svar.
Jeg troede fordelene var nogle andre. Så maltodekstrin er ikke noget for mig.
Venlig hilsen
Jan Hervig Nielsen
Ideudvikler
Projekt Smørhul
Jan Projekt Smørhul 2005-07-28 17:58:07
| | Hej,
Er maltodextrin inflammatorisk ligesom hvidt brød og sukker?
Mvh. Ronnie
Ronnie 2015-08-09 14:50:39
| | På hvilken måde mener du at hvidt brød og sukker er inflammatorisk?
Hvis du mener, fordi kulhydraterne giver er højt insulin-svar, så er svaret ja.
Nina 2015-08-09 16:24:41
| | Er maltodextrose godt eller skidt for folk med diabetes 1 og 2
Susanne 2015-08-10 22:15:59
| | Det er lige så skidt som at spise sukker, hvis man har diabetes. Men værre end sukker, hvis man ser på hvor hurtigt blodsukkeret stiger.
Maltodextrose giver også lidt hurtigere blodsukkerstigning end maltodextrin.
Nina 2015-08-11 23:51:27
| | Jeg kan bare sige at jeg ikke kan tåle maltodextrin.
Tynd mave, træthed og smerter når jeg spiser noget med det i.
Nicolai 2015-12-03 14:33:49
| | Jeg får også diarré af maltodextrim :-(
Helle 2016-08-30 17:29:51
| | Jeg købte en beholder med Stevia. Kom hjem og løste ingredienserne, og det her pulver indeholder 98% Maltodextrin, og 2% Stevia.
Nu sidder jeg så og undrer mig over dette, for da jeg købte dåsen med Stevia, gjorde jeg det jo for at undgå at bruge sukker. Er det ikke totalt misvisende at købe et Stevia produkt som så er "fortyndet" med Maltodextrin, fordi producenten mener vi er for dumme til at bruge en knivspids stevia i stedet for en teskefuld sukker i kaffen?
Stevia produktet indeholder 10% kulhydrat.
Mike 2016-10-20 15:26:30
| | Enig. Det er irriterende, at man man skal nærlæse deklarationerne, for at undgå at få sødemidler, der er blandet op med noget, der ernæringsmæssigt minder om sukker.
Men jeg må også nævne, at det er mega-svært at dosere ren stevia. Jeg har købt steviapulver, som ikke er blandet med noget, og der skal meget lidt i, før der kommer en grim bismag. Jeg synes at det er meget svært at bruge.
Mit gæt er i øvrigt at en teske af det produkt du har købt, indeholder meget lidt kulhydrat, fordi det er så let og fylder meget.
Nina 2016-10-20 17:30:01
| | Ja det er meget let, dåsen er på størrelse med et kilo sukker, men indeholder kun 75g. Men varedeklarationen siger 10% kulhydrat. Jeg vil sige at smagen er god, kan næsten ikke kende forskel på kaffe med sukker eller det her fra Rema 1000.
Men rent gram-mæssigt, får jeg ret lidt kulhydrat, det kan jeg godt se, er dog stadig meget forbavset over at det er tilladt at kalde varen direkte Stevia, med så lille et indhold af Stevia.
Mike 2016-10-20 19:55:28
| | Godt tænkt. Det er jo heller ikke sikkert, at det er tilladt at kalde det stevia, når det faktisk ikke er ren stevia.
Men måske er der lige den lille ting i navnet, som er nem at overse, men som gør at der trods alt ikke står, at det er ren stevia?
Det er da godt at smagen er ok, for som jeg nævnte ovenfor, er ren stevia ikke en fornøjelse, fordi det er så svært at dosere. Og man er nødt til at balnde det med noget andet, for at undgå en fæl bismag.
Nina 2016-10-21 09:23:04
| | Maltodextrin kan være fabrikeret af hvede eller byg, der begge indeholder gluten.
Gluten-intolerance giver de i indlæggene nævnt symptomer (diarre mv.)
Per 2017-01-01 06:45:31
|
|